Rasbeschrijving paarserode / roze druiven

Nelly

Herkomst: Dit is een ras waarvan de exacte herkomst niet bekend is. Deze is door een Duitse vermeerderaar omstreeks 1990 gevonden binnen een aanplant van resistente tafeldruiven (waarschijnlijk afkomstig uit Joegoslavië). In deze aanplant stond abusievelijk een plant van een ander onbekend ras. Deze plant is door de Duitse vermeerderaar verder vermeerderd en onder de naam ‘Nelly’ in de handel gebracht.  Aangezien wij in FruitLent geen verschil kunnen bespeuren tussen ‘Nelly’ en ‘Rosetta’, roept dit herkomstverhaal wel vragen op….
Bij navraag bij de Duitse vermeerderaar werd ons bevestigd dat er weliswaar enkele kleine verschillen met ‘Rosetta’ bestaan, doch dat deze verschillen inderdaad minimaal zijn. Wij zien het verschil echter niet….

Trossen en bessen: Middelgrote tot grote erg mooie roze/paarsrode bessen (circa 2,8 gram) aan middelgrote compacte trossen. Het stevige vruchtvlees heeft een goede neutrale smaak en wordt erg zoet (tot 19 à 20% Brix). Rijpt vanaf de tweede helft van september.

Groei: Tamelijk sterke groei met opgaande groeiwijze. Gemiddelde diefvorming. Weinig gevoelig voor misbloei.

Ziekten: Goede resistentie tegen valse meeldauw en echte meeldauw. Ondanks dat de trossen vaak compact gevormd zijn, is de gevoeligheid voor aantasting door Botrytis niet erg groot.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif.

De stok in FruitLent is geënt op een onbekende onderstam (waarschijnlijk ‘SO4’, ‘125AA’ of ‘5BB’) en in het voorjaar van 2007 als containerplant uitgeplant. Deze droeg reeds in 2007 een klein trosje en kwam in 2008 echt in productie.

Op 11 april 2021 is de stok van ‘Nelly’ uit onze collectie verwijderd, waardoor dit ras met ingang van die datum niet meer in de collectie aanwezig is. Niet omdat we het een slecht ras vonden, integendeel, maar aangezien we de hand hadden weten te leggen op een partij plantmateriaal van weer nieuwere Oost-Europese tafeldruifrassen, moesten wat bestaande stokken het veld ruimen. ‘Nelly’ lag dan toch voor de hand om te ruimen, aangezien deze identiek bleek aan ‘Rosetta’ (die we wel hebben aangehouden). De vrij gekomen ruimte is ingenomen door een stok van ‘Odissej’.

Bovenstaande foto’s zijn gemaakt op verschillende tijdstippen van de dag, met verschillende lichtinval. Hierdoor worden de kleurverschillen tussen de foto’s verklaard. De foto’s zijn in ieder geval niet nabewerkt.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij beoordelen ‘Nelly’ als GOED. De smaak is prima en het uiterlijk is fraai. Eigenlijk heeft dit ras alle kenmerken die je graag in een tafelduif ziet, behalve dan de veelal nogal compacte trossen.