Aromaperziken (interspecifieke perzik)

Naamgeving en herkomst

De aromaperzik is een interspecifieke kruising die omstreeks 2019 door Lubera (Zwitserland) op de markt werd gebracht. Het gaat om een kruising tussen gewone perzik (Prunus persica) en Tibetaanse perzik, ook wel gladpitperzik genoemd (Prunus mira).

De interspecifieke kruising is door Lubera gemaakt met als doel nieuwe perzikrassen te ontwikkelen met een verbeterde resistentie tegen de krulziekte (Taphrina deformans). Ten eerste heeft de Tibetaanse perzik een verbeterde weerstand tegen de krulziekte, ten tweede gebruikte Lubera in de kruising gewone perzikrassen die eveneens een verhoogde resistentie hadden.

Voor zover wij weten heeft deze interspecifieke fruitsoort geen zelfstandige wetenschappelijke benaming gekregen.

Kenmerken en teelt

De bomen hebben in alle opzichten de kenmerken van een perzik. Door de invloed van de wilde Tibetaanse perzik zijn de vruchten echter kleiner dan van de reguliere perzikrassen en hebben deze wat groenachtig vruchtvlees, welk vruchtvlees door Lubera wordt omschreven als zeer aromatisch (waarmee de naamgeving is verklaard).

In FruitLent is gebleken dat de bomen van de aromaperzik zeker één week eerder bloeien dan van de gewone perziken.

Doordat krulziekteresistentie het doel was van de kruisingen, zouden alle aromaperziken over een gedeeltelijke resistentie tegen de krulziekte moeten beschikken (geen immuniteit). We gaan in FruitLent proberen vast te stellen in hoeverre deze geclaimde krulziekteresistentie juist is.

Commerciële aspecten

Er zijn ons geen commerciële toepassingen van de aromaperzik bekend. Door de kleinere groenachtige vruchten zal het naar onze mening ook lastig zijn om deze commercieel te laten wedijveren met commerciële perzikrassen. De meeste consumenten kopen immers toch voornamelijk op het oog.

Vooralsnog moet de aromaperzik derhalve worden gezien als een liefhebbersboom voor hobby-tuinen die daar zijn waarde kan bewijzen door de gedeeltelijke krulziekteresistentie en de aromatische vruchten.

Omschrijving collectie FruitLent

In FruitLent zijn sedert het voorjaar van 2022 twee laagstambomen van aromaperzik in de collectie opgenomen, welke -samen met andere laagstambomen- zijn geplant op een onderlinge plantafstand van 5,00 x 4,00 meter.

De navolgende rassen zijn in FruitLent aanwezig: