Onze collectie fruitgewassen

Op deze pagina vindt u de diverse fruitgewassen die in FruitLent zijn aangeplant. Maar wat is “fruit” eigenlijk ?

Hierover lopen de meningen uiteen. Zuiver botanisch gezien bestaat het begrip niet eens. Plantkundigen spreken van “vruchten” en bedoelen daarmee de naar vorm en bouw nogal uiteenlopende organen die een plant ontwikkelt om haar zaden een beter overlevings-, verspreidings- en ontkiemingskans te geven. In die zin zijn bijvoorbeeld ook tomaten, paprika’s, aubergines en komkommers dus vruchten. Tot het fruit rekenen we ze echter niet.

Het begrip “fruit” is dus meer iets uit het dagelijkse spraakgebruik om bepaalde eetbare vruchten te onderscheiden van andere, die als groente worden gebruikt en die daarom ook wel worden aangeduid als “vruchtgroenten”. En zelfs dát onderscheid is niet altijd helder; vruchten die we in onze cultuur eten als groente worden elders misschien als fruit toegepast, en omgekeerd.

Ten aanzien van deze website hanteren we voor “fruit” de navolgende definitie:
“eetbare vruchten die groeien aan overjarige houtachtige gewassen”

Wij pretenderen overigens niet dat voorgaande definitie de enige juiste is. Onze definitie houdt in dat aardbeien en meloenen, die beiden qua gebruiksmogelijkheden meer overeenkomen met fruitgewassen dan met groentegewassen, derhalve zijn te vinden in de sectie vruchtgroenten van deze website.