Pompoenen, courgettes & patissons

Naamgeving en herkomst

Pompoenen, courgette’s en patissons behoren allen tot het geslacht Cucurbita. Dit geslacht is van oorsprong afkomstig uit tropisch Amerika, waar hij als voedselplant werd ontdekt door de Indianen. Cucurbita telt ongeveer 25 verschillende soorten die elk op hun beurt weer vele rassen herbergen. We zullen ons hier beperken tot de navolgende vier Cucurbita-soorten:

  • Cucurbita maxima of bewaarpompoen of winterpompoen (Engels: winter squash). Meestal sterk rankende planten met grote ondiep gelobde bladeren. De gele bloemen worden opgevolgd door vruchten met een dikke ronde vezelige kurkachtige steel. De vruchten worden geoogst en gegeten in het volledig uitgegroeide stadium;
  • Cucurbita moschata of muskaatpompoen. Meestal sterk rankende planten met grote hartvormige gelobde bladeren met grijsgroene vlekken. De planten van deze soort houden van een warme standplaats. De gele bloemen worden opgevolgd door vruchten met een vijfribbige steel. De steel lijkt daardoor een beetje hoekig. De vruchten worden gewoonlijk geoogst en gegeten in het volledig uitgegroeide stadium;
  • Cucubita pepo of zomerpompoen (Engels: summer squash). Binnen deze soort bevinden zich vormen met rankende, semi-rankende en struikvormige planten. De bladeren zijn sterker ingesneden dan van Cucurbita moschata en soms voorzien van grijze vlekjes. Blad en stengels zijn bedekt met stekeltjes. De gele bloemen worden opgevolgd door vruchten met een vijfribbige steel. De vruchten worden meestal in een jong stadium gegeten. Tot deze soort behoren de courgettes en de patissons.
  • Cucurbita ficifolia of vijgenbladpompoen. Zeer sterk rankende planten, soms wel 20 tot 30 meter. Wat later in het seizoen komen de gele spitse klokvormige bloemen die worden opgevolgd door vruchten die ovaal van vorm zijn en een gladde groene schil met witte strepen en vlekken hebben. De vruchten zijn uitgerijpt zeer lang houdbaar (tot 3 jaar). Ze hebben een hoge sierwaarde, doch stellen culinair niet zo veel voor. Deze soort wordt vanwege de krachtige en gezonde groei wel gebruikt als onderstam om komkommers en meloenen op te enten.
Kenmerken en teelt

Voor de kenmerken van de verschillende vormen pompoenen wordt kortheidshalve verwezen naar hierboven. Pompoenen, courgettes en patissons worden gewoonlijk buiten geteeld. De teelt onder glas is uiteraard ook mogelijk, doch pompoenachtigen groeien zelfs buiten al erg krachtig. Onder glas vragen ze derhalve een enorme ruimte, zodat ze niet vaak onder glas worden aangeplant.

Veel problemen kent de teelt niet, behalve aantasting door echte meeldauw (Sphaerotheca fusca ofwel Sphaerotheca fuliginea). Aantasting treedt vaak pas later in het seizoen op als de vruchten al gevormd zijn en de schimmel geen enorme schade meer kan aanrichten.

Omschrijving collectie FruitLent

Elk jaar worden in FruitLent enkele pompoenen, courgettes en patissons aangeplant in de perceelsrand. Door de grote bladeren in combinatie met de enorme groeikracht zijn de pompoenen tevens bedoeld als biologische onkruidbestrijding. Er is ervaring opgedaan met de onderstaande rassen (deze zijn dus niet allemaal elk jaar in FruitLent aanwezig):