Aprium ® (interspecifieke abrikoos)

Naamgeving en herkomst

De naam Aprium ® is een geregistreerde merknaam voor een fruitsoort die pas aan het einde van de 20-ste eeuw werd geïntroduceerd door het veredelingsbedrijf Zaiger’s Genetics in Modesto (Californië).

De Aprium ® is geen zelfstandige botanische soort, maar een complexe soortkruising tussen abrikoos (Prunus armeniaca) en Japanse pruim (Prunus salicina). De soortkruising is door Zaiger’s Genetics via natuurlijke weg tot stand gebracht; er zijn derhalve geen moderne technieken voor genetische modificatie toegepast. De naam Aprium ® is een samentrekking van de Engelse namen voor abrikoos (apricot) en pruim (plum).

Bij de Aprium ® is meer dan 50% van het erfelijke materiaal afkomstig van de abrikoos. Bij de meeste Aprium-rassen is het erfelijke aandeel van de abrikoos als gevolg van complexe kruisingsschema’s 68,75% of 75%. Het aandeel Japanse pruim is derhalve beperkt tot het resterende percentage. Er bestaat inmiddels ook een Aprium-ras dat de naam ‘Escort’ draagt, waarbij in het erfelijke materiaal ook nog 12,5% aandeel van de perzik (Prunus persica) aanwezig is. Een ander ras, met de naam ‘Bella Gold’, welke eveneens een minderheidsaandeel perzik in zijn genetica heeft, wordt om marketing-redenen echter niet aangeduid met de merknaan Aprium ®, maar met de merknaam Peacotum ®.

De Aprium ® wordt ook wel aangeduid met de term “interspecifieke abrikoos”. De term interspecifiek wil zeggen dat de plant tussen twee species, ofwel botanische soorten, in staat.

Voor zover wij weten, heeft de Aprium ® nog geen zelfstandige wetenschappelijke naam. Vooralsnog zullen we het dus moeten doen met een wetenschappelijke weergave van de stamboom, bijvoorbeeld:
Prunus armeniaca x (Prunus armeniaca x Prunus salicina).

Naast de Aprium ® bestaan er nog andere soortkruisingen tussen abrikoos en Japanse pruim. De meest eenvoudige soortkruising, waarbij beide ouders exact 50% van het erfelijke aandeel aan de kruising hebben geleverd, staat bekend onder de naam Plumcot.
Een meer complexe soortkruising, waarbij de Japanse pruim meer dan 50% van het erfelijk aandeel heeft geleverd, staat bekend onder de naam Pluot ® (een samentrekking van de Engelse woorden ‘plum’ en ‘apricot’) en werd tevens door Zaiger’s Genetics op de markt gebracht. De Pluot ® wordt ook wel aangeduid als een “interspecifieke pruim”. Meer over de naamgeving van de interspecifieke soorten vindt u op de pagina over de Pluot ®.

Voor zover bij ons bekend is, bestaan er géén soortkruisingen tussen de abrikoos en de gewone Europese cultuurpruim (Prunus domestica). Hiervoor is de afstand tussen deze twee soorten in genetisch opzicht te groot. De genetische afstand tussen de abrikoos en de Japanse pruim is kleiner, waardoor de Aprium ®, de Plumcot en de Pluot ® wel tot stand konden komen.
Er bestaat wel een pruimenras met de naam ‘Aprimira’ (welke ook wel wordt verkocht als ‘Aprikola’, ‘Miracose’ of ‘Apribelle’), waarvan beweerd wordt dat dit een soortkruising betreft tussen Europese cultuurpruim en abrikoos. Dit blijkt echter onjuist te zijn. Het ras ‘Aprimira’ wordt uitgebreid besproken in de afdeling “pruimen” van deze website.

Kenmerken en teelt

Doordat de Aprium ® voor het merendeel van het erfelijke materiaal bestaat uit abrikoos, lijken de boom en de vruchten meer op abrikozen dan op Japanse pruimen.

Diverse kenmerken heeft de Aprium ® dan ook met de abrikoos gemeen, waaronder ook het zeer vroege bloeitijdstip, waardoor er onder Nederlandse omstandigheden een verhoogde kans bestaat op schade door nachtvorst. De meeste Aprium-rassen moeten voor een goede vruchtzetting worden bestoven door een gelijk bloeiende abrikoos.

De vruchten van de Aprium ® hebben een licht pluizige tot gladde schil en staan bekend om het vaak hoge suikergehalte en de complexe, intense smaak.

Commerciële aspecten

De vruchten van de Aprium ® zullen op dit moment niet vaak de schappen van de Nederlandse winkels bereiken. In Californië worden hier en daar wel Apriums aangeplant.

In Nederland is de teelt van Aprium ® volslagen onbekend. Plantmateriaal is in Nederland niet verkrijgbaar. In de teelt zal door het zeer vroege bloeitijdstip hetzelfde probleem als bij abrikozen en Japanse pruimen worden ondervonden met betrekking tot het verhoogde risico op nachtvorstschade.

Omschrijving collectie FruitLent

De collectie in FruitLent bestaat uit één Aprium ® ras, die als tak op een abrikozenboom is geënt.

Naast de Aprium ® boom zijn in FruitLent ook Pluots ® aanwezig (of aanwezig geweest): zie hiervoor de pagina over de Pluot ®.

Er is in FruitLent ervaring opgedaan met het volgende ras:

tasty_rich5

Tasty Rich