Cherrycot

Naamgeving en herkomst

Cherrycot is de Engelse naam voor een fruitgewas, welke is ontstaan uit een soortkruising tussen de inheemse Noord-Amerikaanse pruimensoort Prunus besseyi en de abrikoos (Prunus armeniaca).

De soort Prunus besseyi (of ook wel: Prunus pumila var. besseyi) staat bekend onder de naam zandkers en is in Amerika bekend als: sand cherry, Rocky Mountains cherry, Bessey cherry of dwarf cherry. De zandkers is dus iets anders dan de kers die wij in Europa kennen.

Desalniettemin suggereert de naam “cherrycot” dat het zou gaan om een kruising tussen kers en abrikoos, maar dat is dus niet het geval. Een soortkruising tussen kers en abrikoos zou overigens ook erg onwaarschijnlijk zijn, omdat deze beide soorten botanisch nogal ver uit elkaar staan.

De soortkruising tussen Prunus besseyi en abrikoos is al langere tijd bekend, want in 1908 werd door het South Dakota Agricultural Experiment Station in Brookings (South Dakota) reeds een dergelijke kruising beschreven. Deze werd (samen met andere soortkruisingen met Prunus besseyi) ontwikkeld door de heer N.E. Hansen en verkreeg de rasnaam ‘Yuksa’.

Door een Duits postorderbedrijf wordt een dergelijke soortkruising sinds het winterseizoen 2011 / 2012 aangeboden onder de Duitse merknaam “Cherrykose” ®, waarbij wordt gesuggereerd alsof het zou gaan om een kruising tussen een kers en een abrikoos (hetgeen dus niet het geval is).

Kenmerken en teelt

De bomen van cherrycot hebben logischerwijs eigenschappen geërfd van beide kruisingsouders.

De kruisingsouder zandkers groeit langzaam en vormt daardoor meer een struik dan een echte boom. De struiken van zandkers zijn zeer winterhard (tot minus 50 graden Celcius) en dragen kleine eetbare vruchten.

Door deze eigenschappen van de zandkers, blijven de bomen van cherrycot ook relatief klein en zijn deze eveneens zeer winterhard.

De bladeren van de boom hebben meer weg van die van pruimen, dan die van abrikozen.

De bloesems van cherrycot kunnen zelfbestuivend zijn (doch dit zal waarschijnlijk mede afhangen van de betreffende kruising / selectie).

De vruchten worden groter dan die van zandkers, doch blijven kleiner dan die van abrikozen.

 

Commerciële aspecten

Er zijn ons geen (of nog geen) commerciële toepassingen van de cherrycot bekend.

Mogelijk dat er commerciële gebruiksmogelijkheden bestaan voor de vruchten, maar mogelijk dat de cherrycot ook kan worden gebruikt als zwakgroeiende onderstam voor abrikozen of perziken. Met de selectie ‘Yuksa’ zijn in het verleden in ieder geval proeven uitgevoerd om deze te gebruiken als onderstam, doch hier zijn tot nu toe geen veelbelovende resultaten uit naar voren gekomen.

Omschrijving collectie FruitLent

De collectie van FruitLent omvat:

cherrycot9

Aprikyra ®