LENTeMARKT

LENTeMARKT 2022:

In 2020 en 2021 ging de LENTeMARKT, zoals deze traditioneel werd gehouden op de eerste zaterdag van mei op de Historische Tuinderij Warmoes, niet door als gevolg van de Corona-maatregelen. In 2022 is duidelijk geworden dat de LENTeMARKT definitief tot het verleden behoort. Dit in verband met het ontbreken van voldoende parkeergelegenheid nabij de Historische Tuinderij Warmoes. Heel erg jammer dat er daarmee een einde komt aan deze traditie !

Er wordt door Groei & Bloei wel een alternatief georganiseerd: “Betuwe Voorjaarsfair 2022”. Deze wordt gehouden op zaterdag 14 mei 2022 vanaf 10:30 uur op Fruitbedrijf De Woerdt (Woerdsestraat 4, 6684 DL Ressen).

Wij gaan echter net als in 2020 en 2021 de planten aan huis verkopen. Dit vindt plaats tussen eind april en 13 mei. HIER kunt u meer informatie vinden en binnenkort een bestelling plaatsen.
 
Mogelijk dat we daarna op zaterdag 14 mei alsnog gaan deelnemen aan de Betuwe Voorjaarsfair die ter vervanging van de LENTeMARKT wordt gehouden. Mochten we aan die markt gaan deelnemen, dan is deze bedoeld om de restanten te verkopen die niet uiterlijk op 13 mei zijn afgehaald. Reserveren van planten is dus alleen mogelijk in de voorafgaande weken (dus niet ten behoeve van de markt).
 

GELIEVE UITSLUITEND BESTELLINGEN DOOR TE GEVEN VIA DE WEBSHOP: GEEN LOSSE MAILS A.U.B. !   (deze komen namelijk in een andere mailbox)

LENTeMARKT 2021:

Helaas ging de LENTeMARKT op Warmoes Historische Tuinderij in Lent ook in 2021 niet door in verband met Covid-19.

Tot veler tevredenheid hebben we de werkwijze van 2020 voortgezet, door iedereen de gelegenheid te geven een bestelling door te geven via een webshop, welke bestelling vervolgens hier aan huis kan worden afgehaald.

LENTeMARKT 2020:

Vanwege de Corona-crisis is de LENTeMARKT van zaterdag 2 mei 2020 afgelast. Toen dit bekend werd hadden we een groot gedeelte van het plantmateriaal al gezaaid en dus ook al kosten gemaakt (nog daargelaten al het werk dat er in zit).

Daarom hebben we in 2020 voor het eerst in plaats van de LENTeMARKT een alternatieve afhaalmogelijkheid in FruitLent zelf georganiseerd (dat is dus op een andere locatie dan waar de LENTeMARKT normaliter wordt gehouden).

Als we toch nog een voordeel mogen noemen van deze gedwongen alternatieve werkwijze, dan is het wel het voorkomen van de enorme hectiek waarvan normaliter sprake is aan onze kraam op de LENTeMARKT. We hebben gemerkt dat dit door velen op prijs is gesteld !

LENTeMARKT 2019:

De LENTeMARKT van zaterdag 4 mei 2019 was er een om niet snel te vergeten !

Meestal hebben we op de LENTeMARKT geluk met het weer. Dat was dit jaar wel anders: in de voorafgaande week was al duidelijk dat er geen al te best weer was voorspeld. Dat bleek te kloppen: een snijdende koude wind uit het noorden en af en toe een hagelbui. Tegen het einde van de markt zorgde een flinke windstoot er zelfs voor dat onze kraam omwaaide, met de nodige schade tot gevolg. Gelukkig gebeurde dit tegen het einde en niet in het begin.

Gedurende de dag hadden we medelijden met onze eigen met zorg opgekweekte planten. Tijdens de hagelbuien lagen de hagelstenen tussen de planten en de courgette-, pompoenen- en meloenenplanten waren zelfs zo geschokken van de plotselinge overgang dat een deel van de bladeren slap hing. We hopen dat de kopers de planten nog even in de warmte hebben kunnen houden en dat alles is bijgetrokken.

Tot onze verbazing bleek de weersverwachting de kopers niet te weerhouden van een bezoek aan onze kraam. Het feit dat de indeling van de markt was gewijzigd (wij stonden volgens de nieuwe indeling op kraam nummer 8) betekende niet dat onze kraam niet werd gevonden.
De meeste geïnteresseerden weten inmiddels wel dat ze vroeg moeten komen om bepaalde specialties te bemachtigen en dat hebben we ook dit jaar weer geweten: de belangstelling voor onze kraam was de eerste anderhalf uur overweldigend.
Voor ons is het leuk om te constateren dat ons werk wordt gewaardeerd, de keerzijde is echter de lange wachttijd voor geïnteresseerden en de daarmee samenhangende taferelen voor onze kraam tussen mensen die onderling kissebissen over wie er aan de beurt is. We denken er over na of we daar iets op kunnen bedenken, of dat we misschien gewoon moeten constateren dat dit nu eenmaal zo is.

LENTeMARKT 2018:

(zaterdag 5 mei 2018)

We kijken weer terug op een geslaagde LENTeMARKT op Warmoes Historische Tuinderij Lent.

We stonden dit jaar op een iets andere locatie dan het voorafgaande jaar; we waren dit jaar ingedeeld in kraam nummer 9.

Voor de verslaglegging van deze dag betreft het eigenlijk een herhaling van 2017 met gelukkig de gehele dag wederom prachtig weer.

LENTeMARKT 2017:

(zaterdag 6 mei 2017)

We kijken weer terug op een geslaagde LENTeMARKT op Warmoes Historische Tuinderij Lent.

We stonden dit jaar op een andere locatie dan de twee voorafgaande jaren; we waren dit jaar namelijk ingedeeld in kraam nummer 14.

De aanloop bij de kraam kwam wat later op gang dan andere jaren. Dit kwam -zoals later bleek- doordat alle bezoekers bij de ingang tegen werden gehouden, tot het moment waarop de markt formeel geopend was.

Daarna werd het weer behoorlijk druk. Af en toe wat gekibbel over wie er aan de beurt was, hoorde er dit jaar ook weer bij. Leuk om bekende gezichten terug te zien en om te horen dat de planten van het voorafgaande jaar het zo goed hebben gedaan.

Gelukkig werkte de weergoden mee en was het de gehele dag prachtig weer !

LENTeMARKT 2016:

Wij hadden vooraf geen idee wat we van deze LENTeMARKT moesten verwachten, welke dit jaar op zaterdag 30 april 2016 op het terrein van Warmoes Historische Tuinderij Lent werd gehouden.

Traditiegetrouw wordt deze markt namelijk op de eerste zaterdag van de maand mei gehouden. Echter: dit jaar zou de Giro d’ Italia op zaterdag 7 mei langs komen, waardoor de markt éénmalig was verschoven naar de laatste zaterdag van april. Dit viel in een week dat veel mensen op vakantie waren. Bovendien was het de week voorafgaand aan de markt ronduit slecht weer. Ook de weersvoorspellingen voor zaterdag 30 april waren erg slecht. Wij troffen de voorbereidingen voor de markt daardoor zonder al te hoge verwachtingen. Ook hadden we dit jaar moeite om de planten voor de markt groot genoeg opgekweekt te krijgen, aangezien de normale teeltduur immers met één week was verkort. Door speciale teeltmaatregelen was dat echter toch erg goed gelukt.

Mede doordat onze verwachtingen vooraf niet al te hoog waren, viel het achteraf nog mee. De weergoden bleken ons gunstiger gezind dan vooraf voorspeld; het regende namelijk de gehele dag niet en zowaar brak later het zonnetje nog door !

Wij waren dit jaar opnieuw ingedeeld in kraam nummer 3, een fraaie plaats vlakbij de ingang van de markt. Het was aan het begin van de ochtend weer behoorlijk druk bij onze kraam, waarbij een aantal hobbytuinders soms onderling moesten kibbelen om te bepalen wie er aan de beurt was.

Al met al kijken we weer terug op een geslaagde markt !

LENTeMARKT 2015:

Op zaterdag 2 mei 2015 werd weer de LENTeMARKT gehouden op Warmoes Historische Tuinderij Lent, georganiseerd door Groei & Bloei afdelingen Overbetuwe en Nijmegen in samenwerking met Warmoes Historische Tuinderij Lent.

Wij waren dit keer ingedeeld op een heel fraaie plaats, namelijk in kraam nummer 3, vlakbij de ingang van de markt. Het was gelukkig prachtig weer. De echter hobby-tuinders in hart en nieren stonden al weer vroeg in onze kraam; zij willen immers niet het risico lopen dat bepaalde specialties later op de dag zijn uitverkocht….

Over de bijzondere ambiance van de markt gaan we hier nu niet meer schrijven. Dat hebben we de voorafgaande jaren al meer dan voldoende gedaan (zie onder). Vlak voor de LENTeMARKT verscheen echter een artikel in het plaatselijke blad “Lentse Lucht”. Dit artikel willen we u hier toch niet onthouden:
 artikel met sfeerimpressie downloaden, afkomstig uit Lentse Lucht (mei 2015) (PDF-bestand van 841 kB)

Vóór de LENTeMARKT werd dit jaar door de organisatie scherper geselecteerd op kwaliteit: de organisatie had namelijk vooraf aangegeven minder deelnemers te willen hebben die echter wel een kwalitatief hoogwaardig aanbod moeten hebben. Gelukkig bleek FruitLent binnen de selectiecriteria te vallen !

LENTeMARKT 2014:

Op zaterdag 3 mei 2014 werd weer de LENTeMARKT gehouden op de Historische Tuinderij “De Lentse Warmoezenier”. Wij waren ingedeeld in kraam nummer 26.

Door vervelende privé-omstandigheden stonden we dit jaar met gemengde gevoelens op de LENTeMARKT. Behalve dat, was het een gezellige dag, met de gebruikelijke drukte aan onze kraam. Het weer werkte gelukkig ook mee.

Voor het eerst hadden we een klein assortiment met nieuwe aardappelziekteresistente tomatenrassen, welke (ondanks de hogere prijs) gretig aftrek vonden.

LENTeMARKT 2013:

Op zaterdag 4 mei 2013 werd weer de LENTeMARKT gehouden op de Historische Tuinderij “De Lentse Warmoezenier”. Wij waren ingedeeld op kraam nummer 26.

Het was een fantastische dag. Stralend weer, veel bezoekers op de markt en ook veel bezoekers in onze kraam.

Ook dit jaar was het weer erg leuk om bekende gezichten van andere jaren terug te zien. Zelfs mensen die de moeite nemen om van ver weg te komen, teneinde ’s ochtends de eerste te zijn voor juist die paar bijzondere tomaten- of paprikaplanten.

Door het prachtige weer en de hoge bezoekersaantallen was onze stand halverwege de middag nagenoeg leeg !

Wij danken alle bezoekers aan de markt en aan onze stand !

LENTeMARKT 2012:

De LENTeMARKT van 2012 werd gehouden op zaterdag 5 mei 2012 op de Historische Tuinderij “De Lentse Warmoezenier”. Wij waren voor het vijfde achtereenvolgende jaar aanwezig. De opzet van de markt was dit jaar iets gewijzigd. Alle kraampjes stonden in de boomgaard. Wij waren ingedeeld op kraam nummer 12. De gewijzigde opzet vonden we zeer geslaagd. Uiteraard was er weer dezelfde ongedwongen sfeer en dezelfde aangename ambiance als in andere jaren. Echter, het weer werkte dit jaar niet mee: het was koud en er was zelfs een klein beetje regen.
Door dit mindere weer werd het op de markt niet zo druk. Bovendien moest de LENTeMARKT dit jaar concurreren met andere evenementen op bevrijdingsdag.

Ondanks de kleinere bezoekersaantallen en het mindere weer, viel de verkoop nog niet helemaal tegen. Het is ook altijd leuk om aan de kraam elk jaar dezelfde gezichten terug te zien.

LENTeMARKT 2011:

De LENTeMARKT van 2011 werd gehouden op zaterdag 7 mei 2011 op de Historische Tuinderij “De Lentse Warmoezenier”. Wij waren voor het vierde achtereenvolgende jaar aanwezig. Het weer was fantastisch; dit kon niet beter. En natuurlijk dezelfde ongedwongen sfeer als andere jaren, in de dezelfde aangename ambiance. Wij waren dit jaar ingedeeld op kraam nummer 37. Dit was ongeveer op dezelfde plaats als de voorafgaande jaren. Aangezien de route van de markt ten opzichte van andere jaren ingrijpend was gewijzigd, stonden we nu eigenlijk buiten de route van de reguliere markt. Daarom was de hectiek aan onze kraam wat minder dan in 2010. Daarom hadden we rond het middaguur besloten om de locatie van onze stand te wijzigen naar kraam nummer 5. Deze kraam was nog leeg omdat een andere standhouder niet was verschenen. Na de middag verliep de verkoop op onze nieuwe standplaats nog redelijk goed. Omdat we vanwege de grote vraag in de voorafgaande jaren wat meer planten hadden vermeerderd en omdat de verkoop in de ochtend wat tegen viel, was er na de markt voor het eerst sinds jaren nog wat plantmateriaal over !

LENTeMARKT 2010:

Op zaterdag 1 mei 2010 werden door ons op de LENTeMARKT voor het derde opvolgende jaar planten verkocht van bepaalde rassen tomaten, paprika’s, aubergines, meloenen, courgette’s, pompoenen en aardbeien. Tevens werden er enkele druivenstokken verkocht van moderne vroegrijpende meeldauwresistente rassen.

Het doet ons deugd om te constateren dat de LENTeMARKT, ondanks de wat mindere weersgesteldheid, wederom een groot succes was. Dezelfde ongedwongen sfeer als andere jaren, in de dezelfde aangename ambiance van de Historische Tuinderij “De Lentse Warmoezenier”.

We vinden het erg leuk dat we door de jaarlijkse deelname aan de LENTeMARKT (en natuurlijk door deze website) inmiddels wat meer bekendheid beginnen te krijgen en dat mensen speciaal naar de LENTeMARKT komen voor aankoop van plantgoed van speciale rassen die elders niet verkrijgbaar zijn. Het is voor ons leuk om te constateren dat mensen hun verlanglijstje vooraf samenstellen aan de hand van de inhoud van deze website. Daarmee weten we dat ons initiatief wordt gewaardeerd.

We hebben dit jaar wel duidelijk de tendens waargenomen dat mensen ’s ochtens steeds vroeger komen om er zeker van te zijn dat de planten van het samengestelde verlanglijstje nog niet uitverkocht zullen zijn. Hierdoor was het met name de eerste paar uur erg druk aan onze kraam en daardoor was plantgoed van sommige rassen al voor het middaguur uitverkocht. Door de soms onoverzichtelijke situatie kon ook niet gegarandeerd worden dat iedereen op zijn beurt werd geholpen. Als dit u is overkomen: onze excuses daarvoor. Ook was er door de drukte van de eerste uren niet altijd gelegenheid voor een sociaal praatje, terwijl de markt zich daar normaliter goed voor zou lenen.

LENTeMARKT 2009:

Op zaterdag 2 mei 2009 werden door ons op de LENTeMARKT voor het tweede opvolgende jaar planten verkocht van bepaalde rassen tomaten, paprika’s, meloenen, pompoenen en aardbeien. Tevens werden er druivenstokken verkocht van de moderne vroegrijpende meeldauwresistente rassen.

De LENTeMARKT was weer een groot succes. Een heerlijke ongedwongen sfeer in de aangename ambiance van de Historische Tuin Lent. Gelukkig werkte net als in 2008 het weer enorm mee.

We vonden het erg leuk om mensen aan de kraam te krijgen die aan de hand van deze website hun wensenlijstje al gereed hadden gemaakt. Ook vonden we het leuk mensen te ontmoeten die vorig jaar in onze stand planten hadden gekocht die nu speciaal terug kwamen omdat ze het zo goed hadden gedaan. Ook hebben we verschillende verhalen gehoord over vorig jaar aangekochte druivenstokken die het afgelopen seizoen al enorm hadden gegroeid. Erg leuk allemaal !

LENTeMARKT 2008:

Op zaterdag 3 mei 2008 was FruitLent voor het eerst aanwezig op de LENTeMARKT van de Historische Tuin Lent. We hadden geen idee wat ons te wachten stond. We hadden alleen voor eigen gebruik wat tomaten-, paprika- en andere vruchtgroentenplanten vermeerderd. Later werden we gevraagd of we zouden willen deelnemen aan de LENTeMARKT. Daar hadden we bij het zaaien dus nog geen rekening mee gehouden. Het resultaat: een beperkte hoeveelheid planten die in heel korte tijd waren uitverkocht !