Rasbeschrijving cherrycot

Aprikyra ®

Het ras dat wordt aangeduid met de Duitse merknaam ‘Aprikyra’ ® is met ingang van 2010 / 2011 op de markt via Artevos GmbH in Duitsland. Door een Duits postorderbedrijf wordt deze sedert 2011 / 2012 op de particuliere markt verkocht onder de Duitse merknaam ‘Cherrykose’ ®.

Ondanks de twee bovengenoemde Duitse merknamen, is de werkelijke rasnaam ons niet bekend. Het is daarmee derhalve vooralsnog onbekend wat de verdere herkomstgegevens van het ras zijn. Mogelijk komt deze uit het voormalige oostblok. Het is dus niet uit te sluiten (of zelfs waarschijnlijk te noemen) dat deze elders onder een andere naam bekend is. Nadere informatie over de exacte herkomst is derhalve welkom (e-mail).

Het zou volgens de beschrijving van het Duitse postorderbedrijf gaan om een soortkruising tussen kers en abrikoos, doch dit is dus niet juist.

De bomen zijn zeer winterhard en hebben een zwakke groeikracht en worden daardoor dus niet erg groot. De bomen vormen dunne éénjarige twijgen met veel fijn vertakt vruchthout. Bloesems worden bij ‘Aprikyra’ ® gevormd op het éénjarige en op het tweejarige hout. De bloesems bloeien vroeg, doch iets later dan abrikozen. De bloesems zouden zelfbestuivend zijn. De bloemblaadjes vertonen in het ballonstadium een lichtroze kleur, doch de bloesems zijn wit van kleur zodra ze geheel geopend zijn.

Goed bestand tegen monilia. De bomen zijn wel behoorlijk vatbaar voor bacteriekanker. Om een goede eetkwaliteit te bereiken kan uitdunnen van de vruchten noodzakelijk zijn.

De vruchten rijpen eind juli – begin augustus en zijn ovaalrond van vorm, waarbij de schil zeer licht behaard is, met een donker-lila tot paarse kleur. De vruchten hebben een vruchtgewicht van 40 à 45 gram en een diameter van 35 tot 40 mm.

Het vruchtvlees is zeer stevig, rood van kleur, heeft een gemiddelde zoetheid met een licht zure ondertoon en is (net als bij abrikozen) aan de droge kant en kan bij volledige rijpheid zelfs wat melig zijn. De vruchten hebben een wat complex aroma met duidelijke abrikozenkenmerken. De steen laat vrij gemakkelijk los uit het vruchtvlees. De schil is vrij dik.

Sinds het najaar van 2011 is in FruitLent één cherrycot-boom van ‘Aprikyra’ ® aanwezig. Deze is geënt op de onderstam ‘Wangenheim‘ en  is op 29 oktober 2016 uitgeplant op een definitieve plek (ter vervanging van een dode perzikboom). In het voorjaar van 2020 is de boom dood gegaan als gevolg van een hevige aantasting door bacteriekanker. Hierdoor is de cherrycot ‘Aprikyra’ ® sinds het voorjaar van 2020 niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig.