William Woys Weaver introduceerde deze peper uit de collectie van zijn grootvader. Zijn grootvader ontving de peper van de Afro-Amerikaanse volkskunstenaar Horace Pippin in 1944.
Lijkt qua vorm op Spaanse pepers van 7 tot 9 cm lang en circa 1,7 tot 2,2 cm dik. In vers geoogste toestand hebben de vruchten een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 10 gram (inclusief de steel).
Het spectaculaire aspect van dit ras is natuurlijk de kleur van de onrijpe vruchten: deze hebben namelijk lichtgroen vruchtvlees met een paars gekleurde schil !
Hierdoor verkleuren de pepers van levendig violet (lila) naar oranje en vervolgens naar dieprood. Ze zijn zowel in het lila als in het oranjerode stadium te gebruiken en in beide gevallen heet van smaak. In het rode stadium zijn ze nog iets heter dan in het lila stadium en bereiken dan op de bekende Scoville-schaal een score van 30.000 à 50.000 Scoville Heat Units (SHU).
De Buena Mulata kan zowel vers als gedroogd gebruikt worden om elk gerecht een lichte kick te geven.
De planten worden ongeveer 60 cm hoog, kunnen ook goed in potten worden gekweekt, en hebben prachtige paars gestreepte stengels met paars-wit gestreepte bloemen.
Aantal zaden per verpakking:
10 – 20 stuks (maar vaak wel een paar extra).














