Rasbeschrijving aardbeien (doordragende) (Fragaria x ananassa)

Tristan (F1-hybride)

Dit ras wordt -in tegenstelling tot hetgeen tot nu toe gebruikelijk is- door middel van zaaien vermeerderd en is ontwikkeld door ABZ Aardbeien Uit Zaad B.V. in Andijk (West-Friesland, Noord-Holland). Het bedrijf wordt onder andere gerund door de heer ir. G.C.M. Bentvelsen, een aan de Wageningen Universiteit afgestudeerde plantenveredelaar. Het bedrijf richt zich op pot- en perkplantentelers, alsmede op hobbytuinders en professionele tuinders. Het ras ‘Tristan’ is bedoeld voor het marktsegment “perkplantentelers”.

Omdat ‘Tristan’ een doordragend (remonterend) ras is, komen de bloemen gedurende het gehele groeiseizoen in vlagen en kunnen er gedurende de gehele zomer en herfst aardbeien worden geoogst.

De compacte planten hebben niet zo’n sterke groeikracht en vormen weinig uitlopers. ‘Tristan’ geeft diep roze gekleurde bloemen, welke al heel vroeg in het seizoen op de nog jonge planten verschijnen. De bloemen worden opgevolgd door langwerpige rood gekleurde vruchten. De vruchten hebben een wat onregelmatige vorm en zijn vaak niet fraai gezet. Onder het kroontje bevindt zich duidelijk een halsje.

Indien de planten in de volle zon worden opgekweekt, dan heeft het tamelijk stevige vruchtvlees op zijn best een redelijke smaak (licht zoet met een middelmatig sterk aroma). Als de omstandigheden minder zijn, dan is de smaak slechts matig. De kwaliteit van het ras zit hem dan ook vooral in de bloemkleur. ‘Tristan’ is door de donkeroze bloemkleur dan ook een opvallende verschijning met een hoge sierwaarde.