Rasbeschrijving aardbeien (doordragende) (Fragaria x ananassa)

Tarpan (F1-hybride)

Dit ras wordt -in tegenstelling tot hetgeen tot nu toe gebruikelijk is- door middel van zaaien vermeerderd en is ontwikkeld door ABZ Aardbeien Uit Zaad B.V. in Andijk (West-Friesland, Noord-Holland). Het bedrijf wordt onder andere gerund door de heer ir. G.C.M. Bentvelsen, een aan de Wageningen Universiteit afgestudeerde plantenveredelaar. Het bedrijf richt zich op pot- en perkplantentelers, alsmede op hobbytuinders en professionele tuinders. Het ras ‘Tarpan’ is bedoeld voor het marktsegment “perkplantentelers”, met name voor “hanging baskets” en als kuipplant in de siertuin.

Omdat ‘Tarpan’ een doordragend (remonterend) ras is, komen de bloemen gedurende het gehele groeiseizoen in vlagen en kunnen er gedurende de gehele zomer en herfst aardbeien worden geoogst.

De planten beginnen al vroeg met bloeien en bloeien uitbundig met grote bloemen. De bloemkleur van ‘Tarpan’ is zonder meer uniek te noemen: deze zijn namelijk intensief roze (paarsrood) van kleur. De planten hebben een middelmatige groeikracht met lichtgroene bladeren met uithangende groeiwijze. De planten lijken enigszins vatbaar te zijn voor meeldauw. De planten vormen vrij veel uitlopers. De bloemtrossen zijn niet zo lang en steken daardoor net boven het blad uit.

De bloemen worden opgevolgd door middelmatig grote vruchten met een typische langwerpige vorm en een donkerrode kleur. De vruchten hebben onder het kroontje een halsje. De vruchten hebben een matige licht aromatische smaak. De kwaliteit van het ras zit hem dan ook vooral in de bloemkleur. ‘Tarpan’ is door de uitzonderlijke bloemkleur dan ook een opvallende verschijning met een hoge sierwaarde.