Rasbeschrijving aardbeien (doordragende) (Fragaria x ananassa)

Sarian (F1-hybride)

Dit ras wordt -in tegenstelling tot hetgeen tot nu toe gebruikelijk is- door middel van zaaien vermeerderd en is ontwikkeld door ABZ Aardbeien Uit Zaad B.V. in Andijk (West-Friesland, Noord-Holland) onder kweeknummer ‘t84’. Het bedrijf wordt onder andere gerund door de heer ir. G.C.M. Bentvelsen, een aan de Wageningen Universiteit afgestudeerde plantenveredelaar. Het bedrijf richt zich op pot- en perkplantentelers, alsmede op hobbytuinders en professionele tuinders. Het ras ‘Sarian’ is bedoeld voor het marktsegment “hobbytuinders”.

Omdat ‘Sarian’ een doordragend (remonterend) ras is, komen de bloemen gedurende het gehele groeiseizoen in vlagen en kunnen er gedurende de gehele zomer en herfst aardbeien worden geoogst.

De planten hebben een middelmatige groeikracht met donkergroene bladeren met half-opgerichte groeiwijze. De witte bloemen staan op lange bloemtrossen die daardoor ver boven het blad uit steken.

De bloemen worden opgevolgd door middelgrote kort-kegelvormige vruchten. De zaden liggen op normale diepte in het vruchtvlees. De aardbeien hebben een goede aromatische smaak.