Rasbeschrijving aardbeien (doordragende) (Fragaria x ananassa)

Ruby Ann (F1-hybride)

Dit ras wordt -in tegenstelling tot hetgeen tot nu toe gebruikelijk is- door middel van zaaien vermeerderd en is ontwikkeld door ABZ Aardbeien Uit Zaad B.V. in Andijk (West-Friesland, Noord-Holland). Het bedrijf wordt onder andere gerund door de heer ir. G.C.M. Bentvelsen, een aan de Wageningen Universiteit afgestudeerde plantenveredelaar. Het bedrijf richt zich op pot- en perkplantentelers, alsmede op hobbytuinders en professionele tuinders. Het ras ‘Ruby Ann’ is bedoeld voor het marktsegment “perkplantentelers” en wordt dan gebruikt voor de deelsegmenten “tuinplantenmarkt” en “hanging baskets”.

Omdat ‘Ruby Ann’ een doordragend (remonterend) ras is, komen de bloemen gedurende het gehele groeiseizoen in vlagen en kunnen er gedurende de gehele zomer en herfst aardbeien worden geoogst.

De compacte planten van ‘Ruby Ann’ hebben een middelmatige groeikracht met donkergroene bladeren met opgerichte groeiwijze en weinig uitlopers. Al heel vroeg in het seizoen verschijnen op de nog jonge planten de eerste bloemen, welke bij het open gaan een prachtige robijnrode kleur hebben. Zodra de bloemen wat langer open zijn, worden ze roodpaars van kleur (als ‘Tarpan’ en ‘Tristan’). De compacte groeiwijze, de vroege bloei en de grote bloemem met de rode keur maken dit ras extra geschikt voor het marktsegment “perkplantentelers”.

De bloemen worden opgevolgd door middelgrote conische tot langwerpige rode vruchten. Indien de planten in de volle zon worden opgekweekt, dan smaken de vruchten op zijn best redelijk. Als de omstandigheden minder zijn, dan is de smaak slechts zeer matig (zuur zonder aroma). De kwaliteit van het ras zit hem dan ook vooral in de bloemkleur. ‘Ruby Ann’ is door de uitzonderlijke bloemkleur dan ook een opvallende verschijning met een hoge sierwaarde.