Rasbeschrijving aardbeien (doordragende) (Fragaria x ananassa)

Roman (F1-hybride)

Dit ras wordt -in tegenstelling tot hetgeen tot nu toe gebruikelijk is- door middel van zaaien vermeerderd en is ontwikkeld door ABZ Aardbeien Uit Zaad B.V. in Andijk (West-Friesland, Noord-Holland). Het bedrijf wordt onder andere gerund door de heer ir. G.C.M. Bentvelsen, een aan de Wageningen Universiteit afgestudeerde plantenveredelaar. Het bedrijf richt zich op pot- en perkplantentelers, alsmede op hobbytuinders en professionele tuinders. Het ras ‘Roman’ is bedoeld voor het marktsegment “perkplantentelers”.

Omdat ‘Roman’ een doordragend (remonterend) ras is, komen de bloemen gedurende het gehele groeiseizoen in vlagen en kunnen er gedurende de gehele zomer en herfst aardbeien worden geoogst.

De planten hebben een middelmatige tot tamelijk sterke groeikracht met middelgroene tot donkergroene bladeren met half-opgerichte groeiwijze en tamelijk veel uitlopers. Tamelijk gevoelig voor meeldauw. Jonge planten beginnen al tamelijk vroeg te bloeien met fraaie grote lichtroze bloemen (appelbloesemkleur). De bloemen staan op lange opgerichte bloemtrossen die ver boven het blad uit steken. Latere bloemen worden gewoonlijk wat lichter van kleur.

De bloemen worden opgevolgd door middelgrote kegelvormige tot langwerpige rode vruchten die onder het kroontje een halsje hebben. Pas als de vruchten in omvang toenemen, zakken de opgerichte bloemtrossen naar beneden. De zaden liggen op normale diepte in het vruchtvlees. De vruchten van ‘Roman’ hebben een zeer goede speciale aromatische smaak.

Door de appelbloesemkleur heeft ‘Roman’ ook een grote sierwaarde.