Rasbeschrijving meloenen

Rochet - selecció Primor

Dit is een selectie uit het ras ‘Rochet’. Deze selectie met de aanduiding ‘Primor’ wordt op de markt gebracht door Semillas Batlle S.A. te Molins de Rei (Barcelona, Spanje).

Geeft middelgrote ovale vruchten (circa 1,3 kg) met een gladde lichtgroene tot geelgroene schil. De vruchten hebben soms een beginnende netvorming op de schil, veelal middels enkele lengtegroeven. Het wit tot lichtgroen gekleurde vruchtvlees is uitermate sappig en kan in het volledig uitgerijpte stadium een merkwaardige doorschijnende glazige structuur krijgen. Het vruchtvlees heeft een zeer zoete bijzondere aromatische smaak. Tamelijk vroeg rijpend.

Wij hebben in FruitLent geconstateerd dat vruchten een vreemde zurige bijsmaak kunnen hebben, alsof ze enigzins gefermenteerd zijn. Wij denken dat we hebben vastgesteld hoe dit komt: de lengtegroeven die zich in de schil bevinden zijn namelijk soms vrij diep en vormen zo invalspoorten voor schimmels of bacteriën naar het zoete rijpende vruchtvlees. Als het vruchtvlees via deze lengtegroeven enigzins geïnfecteerd is geraakt, verklaart dit dat een deel van de suikers worden omgezet in bijvoorbeeld melkzuur. Voorgaande is weliswaar speculatie, maar komt ons wel plausibel voor.

De planten hebben een tamelijk sterke groei, waarbij de vruchtzetting vrij gemakkelijk verloopt. Opgemerkt worrdt echter dat de planten van ‘Rochet’ weinig mannelijke bloemen vormen. Dit ras heeft er voor de bestuiving dus baat bij indien er ook andere rassen aanwezig zijn die meer mannelijke bloemen vormen.

‘Rochet’ groeide in 2013 voor het eerst in FruitLent.