Rasbeschrijving peper

Pimientos de Padrón

Zoete-milde peper met heetheid 0 SCU.

De allround peper ‘Pimientos de Padron’ is -zoals de naam al aangeeft- oorspronkelijk afkomstig uit het dorp Padrón in Galicië (noordwesten van Spanje). De pepers zouden daar zijn gekomen doordat paters ze in de 16de eeuw hebben meegenomen uit de Spaanse koloniën in Zuid Amerika. Aanvankelijk werden ze alleen in de tuinen van het klooster gekweekt, maar later ook door de boeren in de omgeving. Ze worden in de omgeving van Padrón nog steeds veel geteeld, maar inmiddels natuurlijk ook in andere delen van Spanje. Half oktober wordt er in Padrón nog steeds een festival gehouden voor dit pepertje.

Deze milde peper met het typische eigen aroma is in Spanje (inclusief de Canarische eilanden) heel bekend als tapas en het is dan ook heel merkwaardig dat dit product in Nederland en België nog nauwelijks in de winkelschappen ligt. Indien u deze wilt eten dan zult u ze dus zelf moeten zaaien en opkweken. Jonge pas gezaaide en verspeende planten hebben extra veel warmte nodig (een kenmerk dat bij meer pepervariëteiten voor komt).

De pepers zijn wat onregelmatig gevormd en groeien aan productieve groeikrachtige planten. Ze worden uitsluitend in het jonge nog onvolgroeide stadium geoogst, als ze slechts 4 tot 5 cm groot zijn. Ze zijn dan niet heet, al wordt beweerd dat er af en toe een hete tussen zou kunnen zitten, vandaar de bijnaam “Russische Roulette peper”. Er wordt ook beweerd dat de heetheid wordt beïnvloed door de teeltwijze en de temperatuur. Ook zouden ze heter worden indien de pepers langer aan de plant blijven hangen; ze kleuren dan uiteindelijk rood en bereiken hun uiteindelijke formaat van 10 x 4 cm (hetgeen voor een peper best groot is).

Onze selectie wordt aangeprezen als milde variant, mits geoogst in het formaat 4 tot 5 cm. Het is noodzakelijk de pepertjes zeer regelmatig door te plukken, teneinde te voorkomen dat ze te groot worden. Nadat ze het volledig volgroeide stadium hebben bereikt, verkleuren de pepers rood (zie onderstaande foto). Het dunwandige vruchtvlees heeft dan wel een bepaalde mate van heetheid.

De pepertjes kunnen rauw gegeten worden, maar zijn het bekendst van de Spaanse tapas waarbij ze even worden opgebakken in hete olijfolie en met wat zout worden geserveerd. Dit navolgende eenvoudige recept is zoals ‘Pimientos de Padrón’ in Spanje in de regel bereid worden:

  • verhit de olijfolie in de pan;
  • voeg de ‘Pimientos de Padrón’ toe en bak ze een minuut of vijf (of wat langer) op middelhoog vuur onder voortdurend omscheppen;
  • Tijdens het bakken krijgen de pepers blaren rondom; als de pepers rondom blaren hebben en beginnen te verschrompelen dan zijn ze gaar;
  • Doe de pepertjes op een bord en sprenkel er wat tussen de vingers fijngewreven zeezoutschilfers over;
  • Kan warm of koud worden geserveerd;
  • Je eet ze compleet op; alleen het steeltje mag je laten liggen.

Andere variaties:

  • frituren in plaats van bakken;
  • bakken in combinatie met Serranoham;
  • vullen met bijvoorbeeld Manchego of andere kaassoorten, tonijn of Spaanse worst;
  • gebruik in marinade voor vlees;
  • verwerkt in een tomatensaus;
  • meebakken in bami, nasi of Indiase curry’s;
  • gebruik op pizza’s;
  • fijn snijden en een lekkere salsadip van maken.