Rasbeschrijving aardbeien (doordragende) (Fragaria x ananassa)

Pikan (F1-hybride)

Dit ras wordt -in tegenstelling tot hetgeen tot nu toe gebruikelijk is- door middel van zaaien vermeerderd en is ontwikkeld door ABZ Aardbeien Uit Zaad B.V. in Andijk (West-Friesland, Noord-Holland). Het bedrijf wordt onder andere gerund door de heer ir. G.C.M. Bentvelsen, een aan de Wageningen Universiteit afgestudeerde plantenveredelaar. Het bedrijf richt zich op pot- en perkplantentelers, alsmede op hobbytuinders en professionele tuinders. Het ras ‘Pikan’ is bedoeld voor het marktsegment “perkplantentelers”, met name ten behoeve van “hanging baskets”. Zaden van het ras ‘Pikan’ worden niet meer geproduceerd; het ras is inmiddels vervangen door de opvolger ‘Frisan’.

Omdat ‘Pikan’ een doordragend (remonterend) ras is, komen de bloemen gedurende het gehele groeiseizoen in vlagen en kunnen er gedurende de gehele zomer en herfst aardbeien worden geoogst.

Groeikrachtige compacte planten met middelgroene tot donkergroene glanzende bladeren en vrij veel uitlopers. ‘Pikan’ geeft grote fraaie roze gekleurde bloemen, welke worden opgevolgd door middelgrote zoete vruchten met een conische vorm.

Door de fraaie roze bloesemkleur heeft ‘Pikan’ ook een grote sierwaarde.