Rasbeschrijving aardbeien (eenmaaldragende) (Fragaria x ananassa)

MJ 95.005 (Aton)

Geselecteerd door Marcel Joosten uit een kruising van ‘Holiday’ x ‘Sivetta’. Het ras werd in 1995 geselecteerd. Het ras is inmiddels beproefd in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Omdat het een veelbelovend ras betrof werd een commerciële introductie overwogen. Bij introductie zou waarschijnlijk de naam ‘Aton’ gaan gelden. Het ras is tot dusverre echter niet commerciëel geïntroduceerd.

Het ras geeft een open planttype met ietwat uithangend blad. De bloemtrossen zijn lang, met uitzondering van enkele kortere trossen. De planten geven vrij weinig uitlopers.

De productiviteit is zeer goed. De rijptijd valt gelijk met het bekende ras ‘Elsanta’ en is derhalve middentijds tot tamelijk laat. De vruchten zijn prachtig gezet, waardoor nagenoeg geen misvormde vruchten aanwezig zijn. De vruchten hebben mede daardoor een zeer fraai uiterlijk: groot, kort kegelvorming met een helderrode kleur. Aan het einde van de oogstperiode komen ook kleinere vruchten voor. De zaden liggen op de juiste diepte (niet te diep, niet te oppervlakkig). Het vruchtvlees heeft een tamelijk goede tot goede stevigheid. De smaak is tamelijk goed tot goed. De vruchten plukken gemakkelijk.

Lijkt weinig vatbaar voor bodemschimmels. Wel enigszins vatbaar voor meeldauw gebleken.

Ondanks dat dit ras in enkele internationale rassenproeven heeft gestaan en daar goed presteerde ten opzichte van diverse standaardrassen is vooralsnog van commerciële introductie afgezien, omdat er twijfels zijn gerezen over de houdbaarheid van de geoogste vruchten.