Rasbeschrijving aardbeien (doordragende) (Fragaria x ananassa)

Loran (F1-hybride)

Dit ras wordt -in tegenstelling tot hetgeen tot nu toe gebruikelijk is- door middel van zaaien vermeerderd en is ontwikkeld door ABZ Aardbeien Uit Zaad B.V. in Andijk (West-Friesland, Noord-Holland). Het bedrijf wordt onder andere gerund door de heer ir. G.C.M. Bentvelsen, een aan de Wageningen Universiteit afgestudeerde plantenveredelaar. Het bedrijf richt zich op pot- en perkplantentelers, alsmede op hobbytuinders en professionele tuinders. Het ras ‘Loran’ is bedoeld voor het marktsegment “perkplantentelers”.

Omdat ‘Loran’ een doordragend (remonterend) ras is, komen de bloemen gedurende het gehele groeiseizoen in vlagen en kunnen er gedurende de gehele zomer en herfst aardbeien worden geoogst.

De compacte planten hebben niet zo’n sterke groeikracht en vormen opvallend donkergroene bladeren met een tamelijk opgerichte groeiwijze. Er worden vrij weinig uitlopers gevormd. De witte bloemen staan op stevige bloemtrossen die niet zo lang zijn en daardoor net boven het blad uit steken.

De vruchten zijn groot, mooi conisch gevormd en mooi donkerrood. Ook het vruchtvlees heeft een mooie rode kleur. De smaak van ‘Loran’ komt volgens ABZ vrij goed overeen met de smaaktopper ‘Elan’; de smaak van ‘Loran’ zou derhalve zeer goed zijn. Dit wordt vooralsnog echter niet gesteund door onze ervaringen in FruitLent. Wij vermoeden dat dit komt omdat de goede smaak bij ‘Elan’ wordt toegeschreven aan het hoge suikergehalte in de vruchten. Wij hebben deze aardbeien echter getest in hangpotten onder onze veranda, waardoor ze in de halfschaduw groeiden. Dit heeft effect op het suikergehalte. De rassen waarvan de smaak meer afhankelijk is van het aroma, zoals ‘Sarian’, ‘Florian’ en ‘Roman’ smaken daardoor in de half-schaduw beter.

De planten hebben door de compacte groei in combinatie van de donkergroene bladeren ook een hoge sierwaarde.