Rasbeschrijving aardbeien (doordragende) (Fragaria x ananassa)

Grandian (F1-hybride)

Dit ras wordt -in tegenstelling tot hetgeen tot nu toe gebruikelijk is- door middel van zaaien vermeerderd en is ontwikkeld door ABZ Aardbeien Uit Zaad B.V. in Andijk (West-Friesland, Noord-Holland). Het bedrijf wordt onder andere gerund door de heer ir. G.C.M. Bentvelsen, een aan de Wageningen Universiteit afgestudeerde plantenveredelaar. Het bedrijf richt zich op pot- en perkplantentelers, alsmede op hobbytuinders en professionele tuinders. Het ras ‘Grandian’ is bedoeld voor het marktsegment “hobbytuinders.

Omdat ‘Grandian’ een doordragend (remonterend) ras is, komen de bloemen gedurende het gehele groeiseizoen in vlagen en kunnen er gedurende de gehele zomer en herfst aardbeien worden geoogst.

De compacte planten van ‘Grandian’ hebben donkergroene bladeren en vormen witte bloemen die worden opgevolgd door dieprode opvallend grote vruchten (vandaar de naam van dit ras). De vruchten hebben een goede smaak.

Dit ras is in 2017 voor het eerst in FruitLent getest. Daarbij is gebleken dat één van de planten roze bloesems vormde, terwijl alle overige planten (volgens de rasbeschrijving) witte bloesems vormden. Volgens van ABZ verkregen informatie zou het moeten gaan om een abusievelijke vermenging, niet om een variatie of afwijking binnen het ras.