Rasbeschrijving aardbeien (doordragende) (Fragaria x ananassa)

Frisan (F1-hybride)

Dit ras wordt -in tegenstelling tot hetgeen tot nu toe gebruikelijk is- door middel van zaaien vermeerderd en is ontwikkeld door ABZ Aardbeien Uit Zaad B.V. in Andijk (West-Friesland, Noord-Holland). Het bedrijf wordt onder andere gerund door de heer ir. G.C.M. Bentvelsen, een aan de Wageningen Universiteit afgestudeerde plantenveredelaar. Het bedrijf richt zich op pot- en perkplantentelers, alsmede op hobbytuinders en professionele tuinders. Het ras ‘Frisan’ is bedoeld voor het marktsegment “perkplantentelers”, met name ten behoeve van “hanging baskets”. Het ras ‘Frisan’ vervangt het wat oudere ras ‘Pikan’.

Omdat ‘Frisan’ een doordragend (remonterend) ras is, komen de bloemen gedurende het gehele groeiseizoen in vlagen en kunnen er gedurende de gehele zomer en herfst aardbeien worden geoogst.

Groeikrachtige planten met veel uitlopers. Sterk tegen meeldauw. De fraaie opvallende neon-roze bloemen staan op lange bloemtrossen die boven het blad uit steken. Vormt later in het seizoen ook bloemen en vruchten op de uitlopers.

De bloemen worden opgevolgd door middelgrote rode vruchten. De sappige vruchten van ‘Frisan’ hebben een zoete smaak.

Door de fraaie neon-roze bloesemkleur heeft ‘Frisan’ ook een grote sierwaarde.