Rasbeschrijving aardbeien (doordragende) (Fragaria x ananassa)

Florian (F1-hybride)

Dit ras wordt -in tegenstelling tot hetgeen tot nu toe gebruikelijk is- door middel van zaaien vermeerderd en is ontwikkeld door ABZ Aardbeien Uit Zaad B.V. in Andijk (West-Friesland, Noord-Holland). Het bedrijf wordt onder andere gerund door de heer ir. G.C.M. Bentvelsen, een aan de Wageningen Universiteit afgestudeerde plantenveredelaar. Het bedrijf richt zich op pot- en perkplantentelers, alsmede op hobbytuinders en professionele tuinders. Het ras ‘Florian’ is bedoeld voor het marktsegment “hobbytuinders”.

Omdat ‘Florian’ een doordragend (remonterend) ras is, komen de bloemen gedurende het gehele groeiseizoen in vlagen en kunnen er gedurende de gehele zomer en herfst aardbeien worden geoogst.

De planten hebben een middelmatige groeikracht met donkergroene bladeren met half-opgerichte tot hangende groeiwijze. De fraaie grote roze bloemen staan op lange bloemtrossen die ver boven het blad uit steken. Latere bloemen worden gewoonlijk wat lichter van kleur.

De bloemen worden opgevolgd door middelgrote lang-kegelvormige rode vruchten die onder het kroontje een halsje hebben. De zaden liggen enigszins aan het oppervlak. De vruchten van ‘Florian’ hebben een goede aromatische smaak.

Door de roze bloesemkleur heeft ‘Florian’ ook een grote sierwaarde.