Rasbeschrijving aardbeien (doordragende) (Fragaria x ananassa)

Delizz® (F1-hybride)

Dit ras wordt -in tegenstelling tot hetgeen tot nu toe gebruikelijk is- door middel van zaaien vermeerderd en is ontwikkeld door ABZ Aardbeien Uit Zaad B.V. in Andijk (West-Friesland, Noord-Holland). Het bedrijf wordt onder andere gerund door de heer ir. G.C.M. Bentvelsen, een aan de Wageningen Universiteit afgestudeerde plantenveredelaar. Het bedrijf richt zich op pot- en perkplantentelers, alsmede op hobbytuinders en professionele tuinders.
‘Delizz’ ® is eigenlijk geen rasnaam, maar een merknaam waarmee door ABZ een nieuw totaalconcept is gelanceerd, bedoeld voor het marktsegment “pot- en perkplantentelers”. Het gaat om een totaalconcept, waarbij het product voor aflevering aan de de consument op een bepaalde manier wordt gepresenteerd met een speciaal geselecteerde Tamara pot, een aansprekende hoes en een draagkoker.

Voor het jaar 2016 won dit ras een award in de “All-American Selections” (AAS). De winnende varieteiten worden daarbij aangewezen door een netwerk van onafhankelijke juryleden die de prestaties van nieuwe rassen in de tuin beoordelen.

Omdat ‘Delizz’ ® een doordragend (remonterend) ras is, komen de bloemen gedurende het gehele groeiseizoen in vlagen en kunnen er gedurende de gehele zomer en herfst aardbeien worden geoogst.

‘Delizz’ ® geeft wit gekleurde bloemen aan uniforme tamelijk groeikrachtige compacte planten met donkergroene opstaande bladeren en vrij veel uitlopers. Sterk tegen meeldauw. De bloemen worden opgevolgd conische oranjerode vruchten met een doorsnede van zo’n 3½ à 4 cm (15 à 20 gram). De vruchten hebben vrij stevig vruchtvlees met een zeer goede smaak: zoet en aromatisch. Door de goede zetting en de regelmatige vorm zijn de vruchten ook zeer fraai om te zien.