Rasbeschrijving aardbeien (doordragende) (Fragaria x ananassa)

Beltran (F1-hybride)

Dit ras wordt -in tegenstelling tot hetgeen tot nu toe gebruikelijk is- door middel van zaaien vermeerderd en is ontwikkeld door ABZ Aardbeien Uit Zaad B.V. in Andijk (West-Friesland, Noord-Holland). Het bedrijf wordt onder andere gerund door de heer ir. G.C.M. Bentvelsen, een aan de Wageningen Universiteit afgestudeerde plantenveredelaar. Het bedrijf richt zich op pot- en perkplantentelers, alsmede op hobbytuinders en professionele tuinders. Het ras ‘Beltran’ is bedoeld voor het marktsegment “pot- en perkplantentelers”, met name ten behoeve van “hanging baskets”.

Omdat ‘Beltran’ een doordragend (remonterend) ras is, komen de bloemen gedurende het gehele groeiseizoen in vlagen en kunnen er gedurende de gehele zomer en herfst aardbeien worden geoogst.

Groeikrachtige enigszins compacte planten met donkergroen blad en vrij veel uitlopers. Tamelijk gevoelig voor meeldauw. De eerste bloemen verschijnen vrij vroeg. De grote halfgevulde witte bloemen staan op bloemtrossen die boven het blad uit steken.

De bloemen worden opgevolgd door middelgrote conische vruchten met een intensief rode kleur. De zaden liggen aan het oppervlak. Het vruchtvlees is vrij zacht en heeft een goede aromatische smaak.