Rasbeschrijving kleine bosaardbei (Fragaria vesca)

Baron Solemacher

Staat ook wel bekend als ‘Baron von Solemacher’ en ‘Reine des Vallées’.

Dit ras behoort tot de kleine bosaardbei (Fragaria vesca var. semperflorens) en wordt door middel van zaaien vermeerderd. Het ras werd in 1935 door Handelskwekerij F.C. Heinemann in Erfurt (Duitsland) in de handel gebracht. ‘Baron Solemacher’ betreft (net als het succesvolle ras ‘Rügen’, die enkele jaren eerder in de kasteeltuinen van Putbus ontwikkeld was) een doordragend ras aan rankloze planten. Het ras raakte na de introductie al snel over de gehele wereld verspreid. In Frankrijk werd ‘Baron Solemacher’ vervolgens bekend onder de naam ‘Reine des Vallées’, welke derhalve een synoniem is.

Door de doordragende eigenschap blijven de planten gedurende de gehele zomer en herfst doorbloeien en vruchtjes vormen. De vruchtjes worden rood van kleur en zijn wat groter dan van de wilde vorm van de bosaardbei, doch dit is ten opzichte van de normale tuinaardbei nog steeds klein. De vruchtjes hebben de voor bosaardbeien kenmerkende aromatische smaak.

De planten zijn productief en vormen geen uitlopers. Ze verwilderen daardoor minder snel dan de wilde vorm van de bosaardbei.