,

Primabella

3,25

rode cocktailtomaat

Dit ras is geselecteerd onder leiding van Dr. Bernd Horneburg van de “Fachgruppe Genetische Ressourcen und Ökologische Pflanzenzüchtung” van de Georg-August-Universität Göttingen (Duitsland) in een onderzoeksproject voor biologische tomaten in buitenteelt. In 2013 geïntroduceerd.

‘Primabella’ heeft een behoorlijk goede resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. Het is niet gepubliceerd op welke genen de resistentie van ‘Primabella’ is gebaseerd. Volgens Duitse testresultaten zou de resistentie zeer hoog zijn (en dit blijkt ook in Nederland het geval te zijn).
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

Het is zeer waarschijnlijk dat dit ras nog aanvullende resistentiegenen tegen andere ziektes bezit, doch ook hier is niets over gepubliceerd (waarschijnlijk omdat dit nog niet is onderzocht). Aan de hand van ervaringen in FruitLent, hebben we in ieder geval de indruk gekregen dat ‘Primabella’ ook resistent is tegen de bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum).

‘Primabella’ geeft rode vruchten in het formaat van een cocktailtomaat (circa 20 à 25 gram zwaar, circa 3 cm doorsnede), welke in lange trossen aan de plant hangen. De eerste vruchten rijpen middentijds. Het stevige en sappige vruchtvlees heeft naar onze mening een redelijke (geen uitmuntende) smaak. Dunne schil. Weinig gevoelig voor scheuren. Goede bewaarbaarheid.

Jonge planten zijn donkergroen en compact. Ook later in het seizoen hebben de planten stevige donkergroene bladeren. Ze groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

Aantal zaden per verpakking:
10 – 15 stuks.

Kleur

Rood

Soort

Resistentie

R++, R+++

Andere suggesties…