Extra informatiebox FruitLent

We hebben een zorgvuldige selectie gemaakt van moderne resistente druivenrassen voor de verschillende doeleinden. Daardoor kunnen we diverse rassen aanbieden. Dit heeft tot gevolg dat sommigen geïnteresseerden door de bomen het bos niet meer zien.

Ziet u ook door de bomen het bos niet meer, of wilt u niet de tijd nemen om alle rasseninformatie door te lezen, dan helpen de onderstaande vragen en antwoorden u waarschijnlijk wel verder.

Ik wil zo zoet mogelijke druiven, welke moet ik dan nemen ?
Deze vraag horen we zo vaak, dat we daar meteen maar even bij stil staan. Kennelijk gaat de vraagsteller van de veronderstelling uit dat naarmate de druiven zoeter zijn, de smaak dus beter is. We zullen u meteen uit de droom helpen: dit is niet automatisch het geval. De smaak van druiven wordt door verschillende factoren bepaald, niet alleen door de zoetheid.
 Lees hier verder over de smaak van druiven.
We begrijpen dat dit antwoord misschien niet helemaal is wat u er van verwachtte. Als u echter een ras koopt dat we speciaal aanprijzen als tafeldruif, dan betekent dit dat dit ras sowieso geschikt is als eetdruif en dus een goede eetkwaliteit heeft !

Wat maakt dat een ras geschikt is als tafeldruif ?
 Lees hier verder over de gewenste kenmerken van tafeldruiven.
Het ideale ras dat voor 100% overeen komt met alle gewenste kenmerken bestaat natuurlijk niet. Als u de moeite neemt om de uitgebreide rasbeschrijvingen door te lezen, dan komt u er vanzelf achter in welke mate de individuele rassen aansluiten bij het ideaal.

Ik zoek een blauwe tafeldruif om buiten te telen, welke moet ik dan nemen ?
In de webshop kunt u filters aan- en uitzetten, onder andere de kleur.

Ik zoek een witte tafeldruif om buiten te telen, welke moet ik dan nemen ?
In de webshop kunt u filters aan- en uitzetten, onder andere de kleur.

Ik zoek een tafeldruif om buiten te telen in die bijzondere roze tot paarsrode kleur, welke moet ik dan nemen ?
In de webshop kunt u filters aan- en uitzetten, onder andere de kleur.

Hoeveel verschillende rassen moet ik planten ?
Aangezien alle moderne druivenrassen zelfbestuivend zijn, is het voor de bestuiving niet noodzakelijk om verschillende rassen te planten. Dit neemt niet weg dat het planten van verschillende rassen om andere redenen toch heel aantrekkelijk kan zijn (variatie in kleur, smaak en rijpingstijdstip).
In een haag of tegen een muur raden we aan om een onderlinge plantafstand van 1,20 á 1,25 meter te hanteren, in combinatie met de Guyot-snoei zoals die ook in veel wijngaarden wordt gebruikt. Voor de Guyot-snoei is het noodzakelijk dat de muur of haag 2 meter hoog is.
Heeft u dus bijvoorbeeld een muur of haag van circa 7,5 meter lang en 2 meter hoog, dan kunt u met de Guyot-snoei in totaal 6 verschillende druivenstokken planten. Daarmee kunt u derhalve variatie aanbrengen in kleur, rijpingstijdstip en smaak: dat is wel zo leuk !  Het afwisselend planten van witte, roze en blauwe rassen geeft bovendien een bijzonder fraai gezicht zodra de druiven in september beginnen te rijpen.

Ik wil een modern druivenras in de kas planten, welke kan ik dan het beste nemen ?
Veel van deze rassen zijn nog zodanig nieuw dat er nog niet heel veel ervaring is opgedaan met de teelt onder glas. De rassen ‘Fanny’, ‘Arkadia’, ‘Lakemont’, ‘Suffolk Red’ en ‘Theresa’ doet het in ieder geval goed in de kas. Kijkt u dus eens naar deze rassen en bepaal dan uw keuze.
We verwachten echter dat de keuze niet perse beperkt hoeft te blijven tot de genoemde rassen, maar dat u ook gerust één van de andere nieuwe rassen kunt uitproberen. We ontvangen overigens graag een e-mail van u indien u (goede of slechte) ervaringen heeft met deze of met andere moderne druivenrassen in de kas; daar leren wij immers ook van.

Ik houd erg van muskaatdruiven, welke kan ik dan het beste nemen ?
In de webshop kunt u filters aan- en uitzetten, onder andere ten aanzien van het aroma.

Ik wil pitloze druiven, welke moet ik dan nemen ?
In de webshop kunt u filters aan- en uitzetten, onder andere ten aanzien van de (mate van) pithoudendheid. U moet echter weten dat aan alle pitloze rassen een paar nadelen kleven.
 Lees hier verder over pitloze druiven.
Hebben we u erg afgeschrikt ?  Dat is niet nodig, want bij de door ons uitgekozen pitloze rassen blijven de omschreven nadelen binnen de perken.

Ik zoek druiven om witte wijn van te maken, welke moet ik dan nemen ?
In de webshop kunt u filters aan- en uitzetten, onder andere ten aanzien van de geschiktheid als tafeldruif of juist voor wijn. Kies dan voor een wijndruif met  witte of roze bessen. Wijndruiven met roze bessen geven eveneens witte wijn (geen rosé).

Ik zoek druiven om rode wijn van te maken, welke moet ik dan nemen ?
In de webshop kunt u filters aan- en uitzetten, onder andere ten aanzien van de geschiktheid als tafeldruif of juist voor wijn. Kies dan voor een wijndruif met blauwe bessen (wijndruiven met roze bessen geven witte wijn).

Ik wil druiven over een pergola laten groeien, welke moet ik dan nemen ?
In principe kunt u natuurlijk elk ras over een pergola laten groeien. Veel rassen zijn echter speciaal geselecteerd om aan verticale hagen te telen, waardoor de éénjarige scheuten van deze rassen mooi kaarsrecht omhoog groeien en daardoor in de zomer minder snoei- en opbindwerk vragen. Op een pergola is een verticale groeiwijze echter juist wat minder aantrekkelijk en is een ras met een meer horizontale groeiwijze mooier en gemakkelijker. Sommige rassen stammen af van de Aziatische druif Vitis amurensis, waardoor de sierwaarde extra groot is.
In de webshop kunt u filters aan- en uitzetten, onder andere ten aanzien van de  groeiwijze.

Ik heb geen muur op het zuiden, is dat erg ?
Dat hoeft niet. Veel van de moderne resistente rassen rijpen veel vroeger dan de oude rassen. Daardoor is het aanplanten tegen een zuidmuur niet langer noodzakelijk, maar kan (net zoals in een wijngaard) bijvoorbeeld ook in een haag worden geplant . Vanwege de belichting moet de haag natuurlijk wel in de zon staan en kan deze het beste noord-zuid georiënteerd worden geplant.
De vroegst rijpende rassen (tot de derde week van september) kunnen ook op suboptimale standplaatsen (zoals bijvoorbeeld een muur op het westen) nog elk jaar volledig afrijpen. Het is op suboptimale standplaatsen niet aan te raden om rassen te nemen die later rijp worden.

Ik wil druiven in potten of kuipen gaan telen, welke moet ik dan nemen ?
We raden dit niet aan. Druiven wortelen al snel behoorlijk diep. Het zal best een paar jaar goed gaan, maar in een kuip of pot zullen de planten vrij snel beperkt worden in hun ontwikkeling. Risico op uitdroging ligt ook op de loer, want al het water dat de plant verdampt moet regelmatig worden bijgegeven. Ook zijn de wortels in de winter gevoeliger voor vorst.

Ik wil nog andere rassen hebben dan nu worden aangeboden. Komen er nog meer beschikbaar ?
Dat zou kunnen, maar het heeft geen zin om daarover te mailen. Wij weten op voorhand vaak ook niet waar we tegenaan lopen. Mocht er iets nieuws beschikbaar komen, dan ziet u deze in de webshop verschijnen. Neem dus regelmatig even een kijkje !