Extra informatiebox FruitLent

Van belang zijnde kenmerken voor tafeldruiven

Voor de commerciële teelt van tafeldruiven moeten de geoogste druiven bij voorkeur aan de onderstaande kenmerken voldoen:

  • middelgrote en gelijkmatig gevormde trossen met grote bessen;
  • los gevormde trossen, dus geen compact zittende bessen;
  • stevig knapperig vruchtvlees, sappig maar niet gelei-achtig of week;
  • neutrale tot licht aromatische smaak (bijvoorbeeld muskaatsmaak), echter zonder overgeparfumeerde vreemde aroma’s (foxton);
  • mild in de zuren en uitgebalanceerd in het suikergehalte (tafeldruiven hoeven over het algemeen een minder hoog suikergehalte te hebben dan wijndruiven);
  • geen te zachte huid;
  • geen vlekken of sterke pigmentering op de huid;
  • het steeltje mag niet los laten van de tros, bessen moeten echter wel gemakkelijk van het steeltje los laten zonder dat de bes beschadigd raakt;
  • de beskleur moet bij voorkeur blauw of geel zijn, de kleuren groen of paarsrood (roze) kunnen door de consument met onrijpheid worden geassioceerd;
  • pitloze bessen of bessen waarbij de pitten tijdens het eten niet erg opvallen.

Op het in de handel brengen van tafeldruiven zijn EU-marktverordeningen van toepassing.