Van belang zijnde kenmerken voor tafeldruiven
Voor de commerciële teelt van tafeldruiven moeten de geoogste druiven bij voorkeur aan de onderstaande kenmerken voldoen:
- middelgrote en gelijkmatig gevormde trossen met grote bessen;
- los gevormde trossen, dus geen compact zittende bessen;
- stevig knapperig vruchtvlees, sappig maar niet gelei-achtig of week;
- neutrale tot licht aromatische smaak (bijvoorbeeld muskaatsmaak), echter zonder overgeparfumeerde vreemde aroma’s (foxton);
- mild in de zuren en uitgebalanceerd in het suikergehalte (tafeldruiven hoeven over het algemeen een minder hoog suikergehalte te hebben dan wijndruiven);
- geen te zachte huid;
- geen vlekken of sterke pigmentering op de huid;
- het steeltje mag niet los laten van de tros, bessen moeten echter wel gemakkelijk van het steeltje los laten zonder dat de bes beschadigd raakt;
- de beskleur moet bij voorkeur blauw of geel zijn, de kleuren groen of paarsrood (roze) kunnen door de consument met onrijpheid worden geassioceerd;
- pitloze bessen of bessen waarbij de pitten tijdens het eten niet erg opvallen.
Op het in de handel brengen van tafeldruiven zijn EU-marktverordeningen van toepassing.