Rasbeschrijving dwergabrikozen

Compacta (Super Compact)

Dit ras onstaan op het Research and Breeding Institute of Pomology (RBIP) in Holovousy (Tsjechische Republiek) uit een kruising van ‘Moongold’ x ‘NJA 20’.

Het ras wordt ook wel onder de merknaam ‘Compacta Super Compact’ ® verhandeld, doch waarschijnlijk is ‘Compacta’ de werkelijke rasnaam. Het zou gaan om een zwak groeiende vorm waarvan de boompjes klein blijven. Daarom wordt deze aangeboden aan hobbytuinders die niet veel ruimte hebben, bijvoorbeeld voor kleine tuinen of in grote potten op het balkon, terras of daktuin.

We hebben in FruitLent inmiddels echter de ervaring dat ‘Compacta Super Compact’ ® duidelijk krachtiger groeit dan de dwergabrikoos ‘Garden Aprigold’ ®.

We zouden ‘Compacta Super Compact’ ® eigenlijk niet willen kwalificeren als een dwergabrikoos (zoals ‘Garden Aprigold’ ®), maar meer als een matig groeiende normale abrikoos. De boompjes groeien vrij stijl en vertakken matig. De boompjes beginnen vroeg te dragen en zijn vruchtbaar. In geval van overvloedige vruchtzetting kan uitdunnen van de vruchten noodzakelijk zijn. De bloesems bloeien vroeg (als één van de eerste in onze collectie) en zijn gedeeltelijk zelfbestuivend; de vruchtzetting kan derhalve verbeteren bij kruisbestuiving.

De ovale vruchten zijn middelgroot, gemiddeld 45 gram, waarbij de grootste vruchten circa 60 à 65 gram zwaar worden. De vruchten hebben een fraai uiterlijk door de egaal oranje kleur, met een zeer bescheiden rozerode blos en/of enkele rode stipjes. Het lichtoranje gekleurde vruchtvlees is zacht van structuur, heeft een los liggende steen, is sappig met een flauwzoete smaak.

De vruchten rijpen zeer vroeg in het seizoen, ongeveer gelijk met het zeer vroeg rijpende ras ‘Tsunami’ ®. Samen met dit laatstgenoemde ras luidt ‘Compacta Super Compact’ ® al in het begin van de kersentijd het abrikozenseizoen in.

Ondanks dat de vruchten voor verse consumptie naar onze mening geen uitmundende kwaliteit hebben, is ons gebleken dat abrikozenjam van dit ras toch van buitengewoon goede kwaliteit is. Ook is het ras waardevol vanwege de zeer vroege rijping, in combinatie met de toch nog steeds zeer redelijke kwaliteit.

Gedurende de bloei zijn de bloesems weinig vatbaar voor aantasting door Monilia.

Eén boompje van ‘Compacta’ is sinds het voorjaar van 2011 in FruitLent aanwezig als containerplant en is in januari 2012 in het siertuingedeelte van FruitLent uitgeplant. De boom is waarschijnlijk geënt op ‘perzikzaailing‘. De boom droeg in 2013 de eerste vrucht en gaf in 2014 voor het eerst een volle oogst.
In verband met een grondige verbouwing van het siertuingedeelte, heeft de boom gedurende 2015 op een tijdelijke plek gestaan. Op 2 april 2016 is de boom echter opnieuw in het siertuingedeelte uitgeplant. Deze ging vervolgens zo krachtig groeien dat we er serieus aan zijn gaan twijfelen of dit wel een zwak groeiende ‘Compacta Super Compact’ kon zijn. In de winter van 2021-2022 hebben we daarom besloten de boom te rooien. Tijdens het rooien stelden we aan de hand van de rood gekleurde wortels vast dat de onderstam waarschijnlijk geen ‘perzikzaailing‘ geweest kan zijn, maar dat dit naar alle waarschijnlijkheid de onderstam ‘Pumiselect‘ ® betrof.

In januari 2022 hebben we op dezelfde plaats een nieuw aangekochte boom van ‘Compacta Super Compact’ geplant, dit keer geënt op onderstam ‘WeiWa‘. Deze nieuwe boom heeft nog geen vruchten gedragen.