Extra informatiebox FruitLent

Onderstam WeiWa ®

Deze onderstam behoort tot de botanische soort Prunus domestica.

Dit onderstamras is door de Technische Universität München (Duitsland) geselecteerd uit ‘Wangenheimer Frühzwetsche’. De naam is een afkorting voor “Weihenstephaner Wangenheim”.

De ‘Wangenheimer Frühzwetsche’ is een bekende generatief vermeerderde onderstam, die als gevolg van de generatieve vermeerdering enige variatie laat zien in eigenschappen.

‘WeiWa’ ® wordt echter vegetatief vermeerderd door middel van in vitro vermeerdering en combineert de bekende positieve eigenschappen van de de ‘Wangenheimer Frühzwetsche’ zaailingonderstammen met de voordelen van vegetatieve vermeerdering, namelijk: uniformiteit in de boomkwekerij en uniformiteit in de boomgaard.

De bomen op ‘WeiWa’ ® hebben een matige tot tamelijk sterke groeikracht; de groeireductie ten opzichte van de bekende onderstam ‘St. Julien A‘ bedraagt ongeveer 15 tot 20%.

De productie van bomen op onderstam ‘WeiWa’ ® treedt vroeg in en de opbrengsten zijn regelmatig en hoog. De bomen op onderstam ‘WeiWa’ ® hebben een goede vruchtgrootte en bovendien wordt het rijpingstijdstip met enige dagen vervroegd.

‘WeiWa’ ® is dus een wat zwakker groeiende onderstam die daardoor geschikt is voor intensievere beplantingen. In dergelijke beplantingen kunnen de bomen dichter op elkaar worden geplant, komt de beplanting sneller in productie en wordt over de jaren heen een hogere opbrengst per hectare behaald.

De onderstam is goed verenigbaar met pruimen en abrikozen. De onderstam past zich goed aan bij verschillende bodems en klimaten. Goede winterhardheid. Op lichte bodems kan watergeven wenselijk zijn. De verankering van de boom is goed. Vormt weinig wortelopslag.