Rasbeschrijving pruimen

Wignon (RGF)

Dit is een lokaal ras uit de regio van Huy, Wallonië, België. Het ras werd via het RGF-programma opnieuw geïntroduceerd.
 Lees hier meer over de RGF-rassen.

‘Wignon’ geeft ovale vruchten die naar de steel toe taps toelopen. De vruchten zijn van gemiddelde grootte (circa 35 à 45 gram) en roodpaars van kleur. Het geel gekleurde vruchtvlees is gemiddeld sappig en tamelijk goed van smaak. De steen ligt los in het vruchtvlees. Geschikt voor verse consumptie en voor verwerking. Rijpt in de tweede helft van september. De vruchten vallen in het rijpe stadium niet erg snel van de boom. Als de vruchten lang aan de boom hangen, dan kunnen zij rondom de steel (op het taps toelopende gedeelte van de vrucht) enigszins indrogen; dit kenmerk zien we ook wel bij sommige kwetsenrassen. Geheel uitgerijpte vruchten verkrijgen een suikergehalte van circa 20% Brix.

De boom groeit aanvankelijk zeer krachtig met dikke en sterk opgaande scheuten. Vanwege de dikke scheuten die kaarsrecht omhoog groeien is dit ras ook geschikt om te dienen als tussenstam bij de opkweek van hoogstam pruimenbomen (waar uiteindelijk op circa twee meter hoogte weer een ander ras op wordt geënt).

De boom vormt een nogal open kroon, waarbij de takken omhoog groeien en aan de basis de neiging hebben om te verkalen. De bloesems bloeien vrij laat en zijn zelfbestuivend. Alhoewel de boom redelijk vruchtbaar is, valt de totaalproductie gewoonlijk tegen als gevolg van de specifieke groeiwijze (open kroon met sterk verkalende takken).

Volgens de gegevens uit het RGF-programma is ‘Wignon’ weinig tot gemiddeld vatbaar voor monilia. Door de late rijping kunnen de vruchten aangetast worden door de tweede generatie van de pruimenmot, waardoor wormpjes in de vruchten aanwezig kunnen zijn. Bestrijding van de pruimenmot is voor dit ras derhalve aan te bevelen.

De boom in FruitLent is geënt op onderstam ‘St. Julien A‘ en is in oktober 2005 geplant. De boom droeg in 2007 voor het eerst enkele vruchten. Van de vier RGF-pruimenrassen die in onze collectie zijn opgenomen, zijn wij van mening dat ‘Wignon’ de minst bruikbare is, onder andere vanwege de moeilijk te vormen boom. Daarom hebben we de meeste takken van deze boom afgezaagd en omgeënt met diverse andere laatrijpende rassen. Daarmee is onze multi-culti pruimenboom ontstaan.