Rasbeschrijving Aprium

Tasty Rich

Net als de overige Aprium ® rassen is ‘Tasty Rich’ ontwikkeld door het veredelingsbedrijf Zaiger’s Genetics in Modesto (Californië). Omstreeks 2002 geïntroduceerd.
‘Tasty Rich’ werd in 1991 geselecteerd uit een kruising tussen een onbekende abrikoos en een interspecifieke boom met het identificatienummer ‘7HC43’. De interspecifieke boom met het identificatienummer ‘7HC43′ betrof een kruising tussen een andere interspecifieke boom met identificatienummer ’87EB90’ en de Japanse pruim ‘Royal Zee’. De interspecifieke boom met het identificatienummer ’87EB90′ betrof een kruising tussen de abrikoos ‘Flaming Gold’ enerzijds met een Plumcot-boom (ontstaan uit Japanse pruim ‘Red Beaut’ x een onbekende abrikoos) anderzijds.
De afstamming van de ‘Tasty Rich’ ziet er in eerste aanleg derhalve nogal complex uit, doch indien de gehele stamboom wordt uitgeschreven blijkt dat het erfelijke materiaal van ‘Tasty Rich’ voor 68,75% bestaat uit abrikoos en voor 31,25% uit Japanse pruim. Dit op het eerste gezicht nogal merkwaardige percentage komt overigens bij meer Aprium-rassen voor.

‘Tasty Rich’ geeft zeer stevige geeloranje gekleurde vrij uniforme vruchten die met hun gemiddeld vruchtgewicht van circa 80 tot 100 gram groot van formaat zijn. De grootste vruchten wegen circa 130 gram.

De vruchten lijken het meest op abrikozen, doch zijn iets meer rond van vorm dan standaard-abrikozen en de schil en het vruchtvlees zijn iets lichter geeloranje gekleurd. De schil is bijna glad. Het vruchtvlees is vrij sappig, steviger en vleziger dan van standaard-abrikozen en heeft een zeer goede smaak. De smaak doet voornamelijk denken aan abrikozen, echter met een lichte bijsmaak van Japanse pruim. De steen ligt los in het vruchtvlees. De vruchten zijn goed bewaarbaar en goed transporteerbaar.

Bijzonder van ‘Tasty Rich’ is het zeer vroege rijpingstijdstip; de vruchten rijpen al in juni, ongeveer gelijk met het zeer vroeg rijpende abrikozenras ‘Tsunami’ ®, derhalve midden in het kersenseizoen (ongeveer 4-de kersenweek) !  Tegen het rijpingstijdsrip worden de vruchten gevoelig voor scheuren.

De boom groeit krachtig met enigszins gespreide takken. De boom lijkt op die van een abrikoos, met dezelfde vorm van de bladeren, met dien verstande dat de schors over het algemeen wat ruiger is. ‘Tasty Rich’ is niet zelfbestuivend en moet bestoven worden door een gelijk bloeiende abrikoos. De productiviteit van ‘Tasty Rich’ is goed en regelmatig (mits geen schade optreedt door nachtvorst en goede bestuiving aanwezig is). In geval van een goede vruchtzetting kan het noodzakelijk zijn om de gezette vruchten enigszins uit te dunnen.

De boom in FruitLent bloeide in het voorjaar van 2011 voor het eerst, doch is op 14 juli 2011 vlak boven de grond op de entplaats afgewaaid als gevolg van een storm. De vrijgekomen plaats is daarna ingenomen door een boom van de rode abrikoos ‘Rubista’ ®. Vanaf de genoemde datum was ‘Tasty Rich’ derhalve tijdelijk niet meer aanwezig in de collectie van FruitLent. Vervolgens is op 26 maart 2012 enthout van ‘Tasty Rich’ door middel van spleetenting op de reeds aanwezige leiboom van de abrikoos ‘Sylvercot’ ® erbij geënt. Daarmee was ‘Tasty Rich’ op dat moment opnieuw in de collectie van FruitLent opgenomen, doch vanaf dat moment weliswaar niet als zelfstandige boom. De eerste vruchten van ‘Tasty Rich’ zijn in 2014 geoogst. In het voorjaar van 2017 is de op de leiboom geënte tak met de Aprium ® ‘Tasty Rich’ afgestorven (aantasting door Monilia of door bacteriekanker ?), waardoor vanaf dat moment wederom tijdelijk géén Aprium ® meer in de collectie van FruitLent aanwezig was. Vanaf 19 april 2019 hebben we echter weer twee bomen van Aprium ® ‘Tasty Rich’ in de collectie kunnen opnemen. Deze zijn beiden geënt op ‘perzikzaailing‘ en zijn op 28 juli 2019 en op 3 augustus 2019 uitgeplant op een definitieve plek in FruitLent: één zal worden opgekweekt in de vorm van een palmet-leiboom en één ervan als vrijstaande laagstam-boom. Bij de vernieuwing van een groot deel van onze collectie in het voorjaar van 2022 stond de laagstam-boom op een verkeerde plaats en kon deze niet behouden blijven. Daarom hebben we deze zorgvuldig opgerooid en tijdelijk in een grote pot gezet, teneinde deze ter beschikking te kunnen stellen aan een andere fruitverzamelaar.