Rasbeschrijving pruimen

Sainte Cathérine (RGF)

Dit is een traditioneel ras van l’Entre-Sambre-et-Meuse, Wallonië, België. Het ras werd via het RGF-programma opnieuw geïntroduceerd.
 Lees hier meer over de RGF-rassen.

Dit ras geeft middelgrote langwerpige geelgroene vruchten (gemiddeld circa 30 tot 40 gram). De schil is voorzien van een waslaag. Door de langwerpige vorm lijken de vruchten wel wat op een kwets. In tegenstelling tot de meeste kwetsen is het groen gekleurde vruchtvlees van ‘Sainte Cathérine’ echter zeer sappig en zoet van smaak (tot zo’n 20% Brix, zeer rijpe vruchten zelfs bijna 25% Brix). De steen zit vrij vast in het vruchtvlees.

Ondanks dat de vruchten door hun groene kleur niet zo’n aantrekkelijk uiterlijk hebben, is de kwaliteit voor verse consumptie prima.

De rijping strekt zich uit over een periode van twee à drie weken in september-oktober, derhalve zeer laat in het seizoen. De vruchten vallen in het rijpe stadium niet erg snel van de boom. Als de vruchten lang aan de boom hangen, dan kunnen zij rondom de steel (op het taps toelopende gedeelte van de vrucht) enigszins indrogen; dit kenmerk zien we ook wel bij sommige kwetsenrassen. In dit stadium bereiken de vruchten de zoetste smaak.

De boom groeit matig sterk met een open groeiwijze met opgaande takken. De zeer fraaie grote bloesems bloeien laat en zijn zelfbestuivend. Van alle pruimenrassen in de collectie van FruitLent vinden we dat ‘Sainte Cathérine’ de fraaiste bloei heeft. De boom is zeer vruchtbaar, waardoor vruchtdunning gewenst kan zijn.

Volgens gegevens uit het RGF-programma is ‘Sainte Cathérine’ gemiddeld vatbaar voor monilia op de bloesems, doch erg weinig vatbaar voor monilia op de vruchten. De vruchten kunnen in een vroeg stadium (juni) aangetast worden door de schimmel Taphrina pruni (ook wel “Hongerpruim”, “Olijfgal” of in het Duits “Narrentaschen”), doch deze aantasting blijft gewoonlijk beperkt. Door de late rijping kunnen de vruchten aangetast worden door de tweede generatie van de pruimenmot, waardoor wormpjes in de vruchten aanwezig kunnen zijn. Bestrijding van de pruimenmot is voor dit ras derhalve aan te bevelen.

De boom in FruitLent is geënt op onderstam ‘St. Julien A‘ en is in oktober 2005 geplant. De boom droeg in 2007 voor het eerst vruchten. In verband met de vernieuwing van een deel van onze collectie is de boom januari 2022 gerooid, waardoor het ras nu niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is.