Rasbeschrijving pruimen

Prune de Prince (RGF)

Dit ras is ook bekend onder de namen ‘Noberthe’, ‘Noberte’, ‘Norbert’, ‘Norbert’s Pflaume’, ‘Prune de Norbert’, ‘Seigneur’ en ‘Schwarze Mirabelle’.
Het betreft een traditioneel ras in Gaume, Wallonië, België. Het ras werd via het RGF-programma opnieuw geïntroduceerd onder de naam ‘Prune de Prince’. Er bestaat mogelijk nog een ander ras waarvoor dezelfde naam wordt gebruikt. Vandaar dat het van belang is de toevoeging “(RGF)” voor deze variëteit te vermelden.
 Lees hier meer over de RGF-rassen.

Dit ras geeft vruchten van het mirabellentype, derhalve rond van vorm en klein van formaat (als een kers). De vruchten zijn uniform qua vorm en grootte en hebben een gemiddeld vruchtgewicht van circa 12 gram. In tegenstelling tot de meeste mirabellen zijn de vruchtjes van ‘Prune de Prince’ niet geel van kleur, doch blauwzwart met een sterke waslaag. Het vruchtvlees is zeer stevig en droog, heeft een los liggende steen en is erg zoet van smaak. De vruchtjes zijn geschikt voor verse consumptie, doch vooral voor verwerking en drogen.

De vruchtjes kleuren al vroeg in het seizoen blauw en lijken dan al rijp. Tussen het moment dat de vruchtjes blauw beginnen te kleuren en de daadwerkelijke rijping zit echter wel een periode van zo’n vijf weken, waarna de vruchtjes pas tegen eind september daadwerkelijk rijp worden. De rijpingsperiode strekt zich zich vervolgens uit over een periode van circa twee weken.

Rijpe vruchtjes hangen vast aan de boom en hoeven om die reden niet onmiddelijk te worden geplukt. Rijpe vruchtjes die langer aan de boom hangen drogen in. Alhoewel zo’n ingedroogd vruchtje er niet heel aantrekkelijk uit ziet, smaken ze dan nog steeds voortreffelijk. Doordat ze zeer vast aan de takken zitten, kunnen de vruchtjes nog aan de boom hangen als de bladeren al van de boom zijn gevallen.

De boom groeit krachtig met opgaande takken en een open groeiwijze. De boom is vruchtbaar. De bloesems bloeien vroeg tot zeer vroeg en zijn zelfbestuivend.

Volgens de gegevens uit het RGF-programma is ‘Prune de Prince’ weinig vatbaar voor monilia. De vruchten zijn weinig gevoelig voor barsten.

De boom in FruitLent is geënt op onderstam ‘St. Julien A‘ en is in oktober 2005 geplant. De boom droeg in 2007 voor het eerst vruchten. In verband met de vernieuwing van een deel van onze collectie is de boom januari 2022 gerooid, waardoor het ras nu niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is.