Rasbeschrijving abrikozen

Kuresia

Dit ras met de aanvankelijke aanduiding ‘KU9’ is geselecteerd door E. Fuchs en M. Grüntzig van het Institut für Pflanzenzüchtung und Pflanzenschutz-Virologie van de Martin-Luther-Universität te Halle-Wittenberg (Duitsland). ‘Kuresia’ werd geselecteerd uit een onbekend ras en is pas vanaf eind 2001 op de markt.

De ronde vruchten rijpen middentijds en zijn middelgroot tot groot met een gemiddeld vruchtgewicht van 75 à 80 gram (grootste vrucht circa 100 gram). Ze zijn vrij glad en oranjegeel van kleur met aan de zonzijde een grote rode blos. De vruchten vallen niet snel van de boom als ze zijn gerijpt. De vruchten hebben een goede houdbaarheid en een goede transporteerbaarheid. Het stevige lichtoranje vruchtvlees is sappig, licht zurig en heeft een zeer goede smaak. Dit komt naar onze mening mede doordat het vruchtvlees voor een abrikoos ongewoon sappig is.

De boom groeit middelsterk tot sterk met enigszins brede kroonvorm. De lichtroze bloesems bloeien vroeg tot middentijds en zijn zelfbestuivend.

Het ras is volledig resistent tegen het sharka-virus (ook wel: Plum Pox virus of PPV). We hebben in FruitLent de indruk dat ‘Kuresia’ wel behoorlijk vatbaar is voor bacteriekanker.

De boom in FruitLent is in het najaar van 2005 geplant als laagstam-vorm. De boom droeg in 2009 voor het eerst vruchten. Volgens de aankoopgegevens zou de boom in FruitLent zijn geënt op onderstam ‘St. Julien A‘. Nadien verscheen er echter erg veel wortelopslag onder de boom, met name direct rondom de stam. Dit is een kenmerk dat we niet verwachten bij de onderstam ‘St. Julien A’, maar dat meer past bij de onderstam ‘St. Julien GF 655/2‘. Hierdoor denken wij dat onze boom in werkelijkheid op deze laatstgenoemde onderstam was geënt. Omdat we behoorlijk baalden van de enorme hoeveelheid wortelopslag onder de boom, hebben we de boom in oktober 2010 gerooid en vervangen door een nieuwe boom van het ras ‘Tardicot’. Over het ras ‘Kuresia’ zelf waren we echter heel tevreden en indien deze niet op een ongewenste onderstam zou zijn geënt, dan hadden we hem zeker niet gerooid.