Rasbeschrijving perziken

Fertile de Septembre (RGF)

Dit is een ras van onbekende oorsprong. Wordt als lokaal zaadvast ras in de omgeving van Sombreffe (Wallonië, België) geteeld. Het ras is via het RGF-programma opnieuw geïntroduceerd.
 Lees hier meer over de RGF-rassen.
Mogelijk dat dit ras veel lijkt op andere bekende zaadvaste selecties zoals ‘Wassenberger’, ‘Reine des Vergers’ en ‘Kernechter vom Vorgebirge’ (‘Roter Ellerstädter’).

‘Fertile de Septembre’ geeft middelgrote tot zeer grote vruchten met een zeer donkerrode tot bruinrode blos. De vruchten in FruitLent hadden in 2009 een gewicht van maar liefst 300 tot 360 gram, doch indien de boom helemaal vol hangt dan zullen ze ongetwijfeld niet altijd zo groot worden.
De vruchten hebben groenwit vruchtvlees met rondom de steen een rode verkleuring. De steen zit los in het vruchtvlees. De vruchten rijpen in de tweede helft van september. Het vruchtvlees heeft een friszure smaak met een goed aroma. De kwaliteit is mede afhankelijk van de weersomstandigheden in deze tijd van het jaar.

De boom groeit sterk en heeft de neiging wat bossig te groeien en de takken hebben bovendien de neiging om aan de basis kaal te worden, doordat vaak voornamelijk de eindknoppen uitlopen. Geeft tamelijk onopvallende kleine roze bloesems. De boom kan erg vruchtbaar zijn en moet dan goed worden gedund. In FruitLent is echter gebleken dat de winterhardheid van de bloemknoppen van dit ras wat minder is, waardoor het na een strenge winter voor kan komen dat niet alle bloemknoppen uitlopen. Het hout is tot nu toe wel goed winterhard gebleken. Ondanks dat een gedeelte van de bloemknoppen in de winter kan bevriezen, kunnen de overblijvende bloemknoppen nog steeds een volle oogst geven indien deze tijdens de voorjaarsvorsten niet beschadigd raken.

Volgens de gegevens uit het RGF-programma is dit ras weinig tot gemiddeld vatbaar voor de krulziekte en weinig vatbaar voor monilia. Vanuit de ervaringen in FruitLent weten we inmiddels dat indien bespuitingen tegen de krulziekte achterwege blijven, de bomen van ‘Fertile de Septembre’ toch behoorlijk kunnen worden aangetast. Wij vinden derhalde dat resistentie tegen de krulziekte nogal tegen valt.

De boom in FruitLent is geënt op de onderstam ‘St. Julien A‘ en in oktober 2005 geplant. De boom droeg in 2007 voor het eerst enkele vruchten. In de nazomer van 2011 is de boom van ‘Fertile de Septembre’ uit de collectie van FruitLent verwijderd, om plaats te maken voor de ‘Poysdorfer Weingartenpfirsich’.
De redenen van het verwijderen uit de collectie zijn:
– we vinden het ras te ouderwets, met een kwaliteit die weliswaar wel redelijk tot goed is, doch niet uitmuntend;
– de resistentie tegen krulziekte is naar onze mening ontoereikend;
– de mindere winterhardheid van de bloemknoppen;
– de (bruinrode) kleur van de vruchten is niet voldoende mooi;
– de minder fraaie groeikenmerken van de boom.