Rasbeschrijving pruimen

Excalibur

Dit ras werd gekweekt op het Horticultural Research International in East-Malling te Kent (Engeland) als een vrij bestoven zaailing van het ras ‘Cox’s Emperor’. Geïntroduceerd omstreeks 1989.

Dit ras geeft grote tot zeer grote (ei)ronde vruchten met een oranjerode kleur op een gele ondergrond. Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt 80 tot 100 gram, met uitschieters tot maximaal zo’n 120 gram per vrucht. De dunne schil is veelal sterk bedauwd. Het vruchtvlees is tamelijk stevig, erg sappig en heeft een buitengewoon goede smaak. De steen ligt los in het vruchtvlees. Rijpt in de tweede helft van augustus.

De boom groeit zeer sterk en tamelijk steil, waarbij de takken de neiging hebben om te verkalen. De vruchtbaarheid treed tamelijk vroeg in, doch is daarna slechts matig. Wortelsnoei en/of zwak groeiende onderstammen worden aanbevolen om de groei te beperken en de vruchtbaarheid te verbeteren. De bloesems bloeien tamelijk vroeg en zijn niet zelfbestuivend. Kan bestoven worden door bijvoorbeeld ‘Valor’, ‘Victoria’, ‘Reine Claude d’Oullins’, ‘Bleue de Belgique’ of ‘Sanctus Hubertus’.

Matig vatbaar voor loodglans. De vruchten zijn weinig tot tamelijk gevoelig voor scheuren. Door de dunne schil vaak last van wespenvraat.

Ondanks dat het ras pas recent werd geïntroduceerd, is deze in de professionele teelt nu al vrijwel verdwenen. Redenen hiervoor zijn: de zeer sterke groei, de matige vruchtbaarheid en het risico op wespenvraat. Het is dan ook niet heel gemakkelijk om er nog plantmateriaal van te bemachtigen. Voor particuliere tuinen is ‘Excalibur’ aantrekkelijk vanwege de zeer goede eetkwaliteit, doch is dan alleen geschikt indien voldoende ruimte voorhanden is èn een geschikte bestuiver erbij wordt geplant.

De boom in FruitLent is geënt op onderstam ‘St. Julien A‘ en is in het voorjaar van 2006 geplant. De boom droeg in 2008 voor het eerst enkele vruchten. In verband met de vernieuwing van een deel van onze collectie is deze boom januari 2022  gerooid. Omdat we het ras echter wel de moeite waard vinden, hebben we op 26 februari 2022 een nieuwe boom van het ras ‘Excalibur’ in onze collectie geplant, welke dit keer is geënt op onderstam ‘Wangenheim‘.