Rasbeschrijving abrikozen

Cotpy (Pinkcot ®)

Dit nieuwe ras is ontwikkeld door Pepinieres et Vergers Escande “Millet” E.A.R.L. te Saint-Vite (Lot-et-Garonne, Frankrijk) en is rond de eeuwwisseling geïntroduceerd.
De werkelijke naam van dit ras is ‘Cotpy’, doch het ras wordt onder de merknaam ‘Pinkcot’ ® in de handel gebracht. Daarom is het ras voornamelijk onder deze merknaam bekend geworden en zal om die reden hierna steeds de merknaam ‘Pinkcot’ ® worden gebruikt, alhoewel ‘Cotpy’ dus eigenlijk correcter zou zijn.

‘Pinkcot’ ® geeft zeer fraaie grote tot zeer grote vruchten (circa 80-115 gram) met een helderoranje grondkleur en een grote rode blos. De grootste vruchten wegen tot 140 gram per stuk. De vruchten lijken op die van ‘Orangered’ ®, doch zijn iets groter en hebben een wat grotere rode blos. ‘Pinkcot’ ® rijpt vroeg tot zeer vroeg, namelijk kort voor ‘Orangered’ ® en gelijktijdig met ‘Sylvercot’ ®. Het stevige lichtoranje vruchtvlees heeft een los liggende steen en een tamelijk goede harmonieuze smaak. De vruchten zijn gevoelig voor barsten.

De boom groeit vrij krachtig en gezond en lijkt qua groeiwijze veel op de bomen van het ras ‘Goldrich’. De bomen hebben grote bladeren. De bomen komen al op jonge leeftijd in productie. De bomen zijn niet gevoelig voor beurtjaren en zijn productiever dan die van ‘Orangered’ ®. Er worden vrij gemakkelijk bloemknoppen op het éénjarige hout gevormd. De bloesems bloeien middellaat. De bloesems zijn gedeeltelijk zelfbestuivend; de vruchtzetting verbetert derhalve bij kruisbestuiving. Geschikte bestuivers zijn: ‘Goldrich’ en ‘Tom Cot’ ®. De S-allel combinatie van ‘Pinkcot’ ® is S8S9.

Met alle bovenstaande eigenschappen lijkt ‘Pinkcot’ ® een goede verbetering te zijn van het ras ‘Orangered’ ®.

Na de strenge winters van 2012 en 2013 is ons gebleken dat de bloemknopen van ‘Pinkcot’ ® onder dat soort omstandigheden ‘s winters gemakkelijk afvriezen. Wij hebben dus de indruk dat de winterhardheid van de bloemknoppen onder dat soort zeer strenge winterse omstandigheden wat minder is. Ook het hout had schade opgelopen. Overigens was er na deze winters bij de andere rassen ook sprake van soortgelijke schade; we hebben echter de indruk dat ‘Pinkcot’ ® iets gevoeliger is.

In het voorjaar van 2010 is in FruitLent een laagstamboom van ‘Pinkcot’ ® geplant die was geënt op onderstam ‘St. Julien A‘ (ter vervanging van één van de overleden ‘Hargrand’ bomen). Als gevolg van wintervorstschade, die de boom al had opgelopen tijdens de strenge winter van 2012, is de boom in het voorjaar van 2013 gerooid. Er stond echter al een vervangende containerboom van ‘Pinkcot’ ® gereed, welke op 15 juni 2013 op dezelfde locatie is geplant. Deze wordt ook als laagstamboom opgekweekt en is geënt op de zwakker groeiende onderstam ‘Wavit‘ ®. In FruitLent zijn de eerste vruchten van ‘Pinkcot’ ® in 2015 geoogst.
In verband met de vernieuwing van een deel van onze collectie is de boom in de loop van januari 2022 gerooid, waardoor dit ras nu niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is.