Rasbeschrijving perziken

Benedicte

Ook bekend als ‘Meydicte’.

Dit is een nieuw ras uit Frankrijk, welke omstreeks 1988 door de heer M. Meynaud (Noves, Bouches du Rhône) werd gevonden als een toevalszaailing. Omstreeks 1995 geïntroduceerd.

Geeft grote tot zeer grote fraaie vruchten (250-350 gram) met een mooie rode blos en relatief lichte beharing. Rijpt vanaf eind augustus tot in de eerste helft van september. Het wit gekleurde vruchtvlees kan in volledig rijpe toestand rood geaderd zijn. De houdbaarheid van geheel rijpe vruchten is beperkt. De steen hecht licht aan het vruchtvlees. De smaak van volledig aan de boom uitgerijpte vruchten is werkelijk formidabel te noemen (aangenaam zoetzuur met goed aroma). Deze kwaliteit treft u in de winkel niet aan !

De boom groeit sterk en bloeit in het voorjaar vroeg met kleine tamelijk onopvallende donkerroze bloesems, die dus weinig sierwaarde hebben. Goede vruchtbaarheid. In geval van overvloedige vruchtzetting is zeer ruime vruchtdunning noodzakelijk.

Op diverse plaatsen op internet is te lezen dat ‘Benedicte’ een goede resistentie zou hebben tegen de krulziekte. Dit is gebaseerd op een beproeving die plaatsvond op het Obstbauversuchsgelände Stutel der Bayerischen Landesanstalt für Weinbau und Gartenbau Würzburg / Veitshöchheim (Duitsland). In deze proef werd vanaf het derde jaar na het planten de vatbaarheid voor krulziekte van diverse perziken- en nectarinerassen beoordeeld. Hierbij kwam naar voren dat het ras ‘Revita’ (ook aanwezig geweest in FruitLent) van alle aangeplante rassen het minst vatbaar was en dat ‘Benedicte’ het op één na het minst vatbare ras was.
Ook in FruitLent hebben we de ervaring dat ‘Benedicte’ inderdaad vatbaarder is voor de krulziekte dan ‘Revita’. Vanuit de ervaringen in FruitLent weten we inmiddels ook dat indien bespuitingen tegen de krulziekte achterwege blijven, de bomen van ‘Benedicte’ toch behoorlijk kunnen worden aangetast. Wij vinden de resistentie tegen de krulziekte, zoals deze in het Duitse onderzoek werd geclaimd, derhalve nogal tegenvallen. Om deze reden hebben wij besloten om onze boom van ‘Benedicte’ wel jaarlijks preventief tegen de krulziekte te behandelen. Eén behandeling op het juiste moment blijkt echter nagenoeg 100% bestrijding te geven.

Onze conclusie ten aanzien van de krulziekteresistentie van ‘Benedicte’:
– onder bepaalde buitenlandse omstandigheden is de resistentie kennelijk voldoende;
– in Nederland zijn de omstandigheden voor krulziekte gunstiger, waardoor de resistentie ontoereikend is;
– door de deelresistentie kan de boom wel toe met één preventieve behandeling op het juiste moment.

De bloemknoppen van ‘Benedicte’ hebben een goede winterhardheid. De winterhardheid van de bloemknoppen zegt uiteraard niets over de gevoeligheid voor late voorjaarsvorst tijdens de bloei. Omdat ‘Benedicte’ bij ons iets vroeger bloeit dan van sommige andere perzikrassen, is de gevoeligheid voor late voorjaarsvorst misschien zelfs wel iets groter.

De boom in FruitLent is geënt op de onderstam ‘Pumiselect‘ ® en in het najaar van 2005 geplant. De boom was al in 2007 in productie. Op 26 februari 2022 hebben we een nieuwe boom van ‘Benedicte’ in onze collectie erbij geplant. Ook deze nieuwe boom is geënt op de onderstam ‘Pumiselect‘ ®. De nieuwe boom is bedoeld ter vervanging van de boom uit 2005, aangezien deze boom uit 2005 staat op een perceelsgedeelte dat we aan de gemeente hebben verkocht. Voorafgaand aan de oplevering aan de gemeente gaan we deze boom uit 2005 rooien.