Rasbeschrijving pruimen

Belle de Thuin (RGF)

Dit ras is gevonden in een tuin in het dorp Jamioulx ten zuiden van Charleroix (Wallonië, België) en vervolgens via het RGF-programma geïntroduceerd. Over de verdere ontstaansgeschiedenis van ‘Belle de Thuin’ is ons niets bekend.
 Lees hier meer over de RGF-rassen.

Geeft enorm grote langwerpige groengele vruchten. Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt zo’n 70 tot 90 gram, met uitschieters tot maximaal 140 gram per vrucht. Het vruchtvlees is erg sappig en zoet en heeft een los liggende steen, waarvan soms een klein puntje in het vruchtvlees achter kan blijven. Uitstekende kwaliteit voor verse consumptie. Rijpt midden augustus. Zoals bij meer gele pruimen het geval is, zijn beschadigingen op de schil (bijvoorbeeld door schuurschade) goed zichtbaar. De bewaarbaarheid van rijpe vruchten is beperkt.

De boom groeit middelmatig sterk met half opgerichte tot hangende takken. In FruitLent is gebleken dat overjarig zijhout vrij gemakkelijk afbreekt, omdat de aanhechting aan de hoofdtakken nogal broos is. De boom is vruchtbaar en bloeit vroeg, iets vroeger dan de meeste andere pruimenrassen. De bloesems zijn niet zelfbestuivend en moeten daarom bestoven worden door een ander zeer vroeg bloeiend ras. ‘Prune de Prince’ (RGF) is volgens de gegevens uit het RGF-programma geschikt als bestuiver. In FruitLent blijkt dat de rassen ‘Aprimira’, ‘Avalon’ en ‘Bellamira’ meestal ook gelijk bloeien met ‘Belle de Thuin’ zodat deze waarschijnlijk ook geschikt zijn als bestuiver.

Volgens gegevens uit het RGF-programma gemiddeld vatbaar voor monilia. De vruchten lijken weinig gevoelig voor barsten, maar worden door de dunne vruchthuid en het rijpingstijdstip wel gemakkelijk aangetast door wespenvraat.

Door de zeer grote vruchten van formidabele eetkwaliteit en de fraaie boom met zijn middelmatige groeikracht is ‘Belle de Thuin’ één van de favorieten in onze collectie !

De boom in FruitLent is geënt op onderstam ‘St. Julien A‘ en is in oktober 2005 geplant. De boom droeg in 2007 voor het eerst enkele vruchten en ging daarna regelmatig dragen. In verband met de vernieuwing van een deel van onze collectie is de boom januari 2022 gerooid, doch op 13 maart 2022 werd een nieuwe boom aangeplant die wederom is geënt op onderstam ‘St. Julien A‘.