Rasbeschrijving pruimen

Bellamira

Dit ras werd in het Forschungsanstalt Geisenheim in Geisenheim / Rheingau (Duitsland) geselecteerd uit een kruising van ‘Cacanska Najbolja’ (ook wel: ‘Cacaks Beste’) met ‘Mirabelle de Nancy’. De kruising werd in 1993 gemaakt. De selectie stond aanvankelijk bekend onder kwekersnummer ‘P 34-56-1994’ en werd daarna in het begin van deze eeuw geïntroduceerd onder de naam ‘Bellamira’. Van hetzelfde onderzoeksinstituut komt ook het ras ‘Miragrande’, die ongeveer gelijktijdig werd geïntroduceerd.

‘Bellamira’ wordt gerekend tot de mirabellen en moet worden gezien als een verbetering van het oude ras ‘Mirabelle de Nancy’. De geel gekleurde ovale vruchten zijn met circa 25 gram veel groter dan die van ‘Mirabelle de Nancy’ (12 gram). De vruchten kunnen rode stipjes hebben indien ze aan de zon zijn blootgesteld.
Zoals bij mirabellen gebruikelijk is, hebben de vruchten van ‘Bellamira’ vrij droog vruchtvlees met een los liggende steen en een zoete smaak. Rijpt in de eerste helft van september, derhalve ongeveer 7 tot 10 dagen eerder dan ‘Mirabelle de Nancy’. Door de late rijping kunnen de vruchten aangetast worden door de tweede generatie van de pruimenmot, waardoor wormpjes in de vruchten aanwezig kunnen zijn. Bestrijding van de pruimenmot is voor dit ras derhalve aan te bevelen.
Rijpe vruchten zitten vast aan de boom en zijn weinig gevoelig voor scheuren. Daardoor kunnen ze lang aan de boom blijven hangen en ze halen dan een steeds hoger suikergehalte (tot maar liefst ruim 31% Brix !). De vruchten zijn geschikt voor verse consumptie, doch met name ook voor allerlei vormen van verwerking. Uit proeven is zelfs gebleken dat ‘Bellamira’ het oude ras ‘Mirabelle de Nancy’ overtreft in kwaliteit van de verwerkte producten.

De boom groeit matig sterk en vertakt goed met veel kort zijhout. Qua blad lijkt deze veel op ‘Mirabelle de Nancy’. Dit is natuurlijk niet vreemd, aangezien ‘Bellamira’ uit een kruising met ‘Mirabelle de Nancy’ is ontstaan. De bomen komen echter veel eerder in productie (al vanaf het tweede jaar) en zijn regelmatiger productief. Bloemknoppen worden niet alleen gevormd op het overjarige hout, maar ook overdadig op het éénjarige hout. De bloesems zijn zelfbestuivend. Volgens de gegevens uit Geisenheim bloeien de bloesems van de ‘Bellamira’ laat. Dit komt echter niet overeen met de ervaringen in FruitLent, waar eerder het tegenovergestelde uit blijkt; ‘Bellamira’ bloeit in FruitLent ten opzichte van andere pruimenrassen gewoonlijk vroeg.

De boom in FruitLent is in het voorjaar van 2006 geplant en geënt op de onderstam ‘St. Julien A‘. De boom droeg al in 2007 overdadig.

Bij het noodweer dat in de vroege avond van 14 juli 2010 over een deel van Nederland trok, is onze boom van ‘Bellamira’ tegen de vlakte gegaan. Hierdoor was vanaf dat moment geen boom van ‘Bellemira’ meer in FruitLent aanwezig. Omdat we het ras echter wel de moeite waard vinden, hebben we na de vernieuwing van een gedeelte van onze collectie op 26 februari 2022 een nieuwe boom van ‘Bellamira’ in onze collectie geplant, welke dit keer is geënt op onderstam ‘WeiWa‘.