Rasbeschrijving perziken

Zaisnow - nectarine

‘Zaisnow’ is een dwergperzik, waarvan de groei -net als bij de overige dwergperziken- wordt gekenmerkt door zeer korte internodiën (dus een kleine afstand tussen de bladeren).

Dit ras werd ontwikkeld door het veredelingsbedrijf Zaiger’s Genetics in Modesto (Californië). Het ras wordt in Europa ook wel verkocht onder de naam ‘Snow Baby’, waarbij de suggestie wordt gewekt dat het hier zou gaan om een merknaam(®).

Doordat dit ras door doelgerichte kruising en selectie tot stand is gekomen, stijgt de vruchtkwaliteit uit boven die van veel oudere dwergrassen die met name voor de sier zijn bedoeld.

Het boompje bloeit in het voorjaar met middelgrote fraaie lichtroze enkele bloesems. Aangezien de boompjes zeer uitbundig bloeien en de gezette vruchtjes door de korte internodiën vervolgens erg dicht op elkaar zitten, is in geval van goede vruchtzetting een zeer ruime vruchtdunning strikt noodzakelijk. Indien een goede vruchtdunning heeft plaatsgevonden, kunnen de overgebleven vruchtjes vervolgens uitgroeien tot redelijk grote vruchten van gemiddeld zo’n 75 à 80 gram zwaar.

De vruchten hebben een bijna spierwitte gladde vruchthuid, met een rozerode blos op de plaats waar de vruchten aan de zon zijn blootgesteld. Vanwege de gladde vruchthuid noemen we dit ras dus een nectarine. Het vruchtvlees is wit van kleur, heeft een los liggende steen, met rondom de steen een lichte rode verkleuring. De vruchten hebben een goede friszure smaak, met een gemiddeld perzikaroma. De vruchten rijpen later in het seizoen: pas tegen eind augustus.

‘Zaisnow’ is vatbaar voor de krulziekte. Aangezien het boompje nooit een grote omvang zal krijgen, zijn bespuitingen tegen de krulziekte echter eenvoudig te realiseren.

Eén boompje van ‘Zaisnow’ is sinds november 2012 in FruitLent aanwezig en werd op 27 februari 2016 op de definitieve plek in het siertuingedeelte van FruitLent uitgeplant, in een compositie met alle andere dwergrassen (in een kruislings plantverband van 0,75 bij 0,47 m). Het boompje is geënt op ‘perzikzaailing‘. De eerste vruchten werden al in 2013 geoogst.