Rasbeschrijving witte druiven

Wostorg Bialy

Ook bekend als ‘Wostorg Weiß’, ‘Vostorg’, ‘Delight’ of ‘216-29-7-1’.

Herkomst: Dit ras is ontstaan uit een kruising van (‘Zarya Severa’ x ‘Dolores’) x ‘Ruskij Rannij’ op het Vserossiiskii NIIViV im. Ya. I. Potapenko All-Russia Research Institute of Viticulture and Winemaking te Novocherkassk (Rostov regio, Rusland).

Trossen en bessen: Grote tot zeer grote licht ovale goudgele bessen aan grote fraaie konisch gevormde trossen (tot 1 kg zwaar) die soms onregelmatig gevormd kunnen zijn. Binnen de trossen variëren de bessen in grootte, waarbij de kleinste bessen volledig pitloos zijn. Zeer stevig vruchtvlees, waardoor de pitten in de grotere bessen niet zo opvallen. Tamelijk stevige schil. Zoete harmonieuze smaak. Vroege tot middelvroege rijping. Rijpe trossen kunnen lang aan de stok blijven hangen. Weinig gevoelig voor scheuren.

Groei: Grote diep ingesneden bladeren. Tamelijk sterke tot sterke groei.

Ziekten: Resistent tegen valse meeldauw en echte meeldauw.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif.

De stok in FruitLent is geënt op onderstam ‘SO4’ en is in het voorjaar van 2011 uitgeplant ter vervanging van de verwijderde stok van ‘Primavera’. ‘Worstorg Bialy’ heeft in FruitLent in 2013 voor het eerst vruchten gedragen.

Wij zijn van mening dat onze stok van ‘Wostorg Bialy’ identiek is aan ‘Arolanka’. Mogelijk lijken beide rassen dus erg veel op elkaar, doch waarschijnlijker is dat één van onze stokken niet op de juiste naam staat. Aan de hand van vergelijkingen met (betrouwbare) internationale bronnen menen we te kunnen zeggen dat ‘Wostorg Bialy’ op de juiste naam staat.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij beoordelen ‘Wostorg Bialy’ als GOED, vanwege de grote trossen met grote tot zeer grote bessen met goed smakend stevig vruchtvlees waarin bijna geen pitten aanwezig zijn. Het feit dat de stok van jaar tot jaar wat variabel kan zijn in de productie is een nadeel.