Rasbeschrijving blauwe druiven

Vera - pitarm

Herkomst: De herkomst is onduidelijk. In ieder geval is vrijwel zeker dat deze van oorsprong uit Noord-Amerika komt. Wordt door een Duitse vermeerderaar op de markt gebracht. Nadere bijzonderheden over de herkomst zijn welkom (e-mail).

Trossen en bessen: Geeft zeer grote blauwe ovale bessen (gemiddeld 4,8 tot 5,8 gram) aan fraaie middelgrote los gevormde trossen. De grootste bessen in de tros worden zelfs tot 7½ gram zwaar. De bessen bevatten slechts één of twee kleine pitten en zijn daardoor te kwalificeren als pitarm. ‘Vera’ rijpt middelvroeg, maar moet goed uitrijpen voor een goede smaak. Rijpe trossen kunnen langere tijd aan de stok blijven hangen en ook na de oogst zijn ze nog goed bewaarbaar.

Groei: Krachtige groei met fraaie grote bladeren die een witte viltige onderzijde hebben. De planten groeien aan het begin van het groeiseizoen wat minder krachtig dan de overige rassen, doch de groeikracht neemt later in het seizoen toe.

Ziekten: Zeer goede resistentie tegen schimmelziekten. De indruk bestaat dat de onrijpe bessen van ‘Vera’ onder extreme zomerse omstandigheden wat gevoeliger zijn voor zonnebrand dan van andere rassen.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif.

De stok in FruitLent is geënt op onderstam ‘SO4’ en in het voorjaar van 2011 als containerplant uitgeplant. In 2013 kwam de stok van ‘Vera’ in FruitLent in productie.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij beoordelen ‘Vera’ als ZEER GOED: de bessen zijn groot, de trossen los gevormd, stevig vruchtvlees met een goede smaak, rijpt vroeg genoeg, de houdbaarheid goed, de ziekteresistentie is heel hoog. Eigenlijk louter positieve eigenschappen. Houd er alleen rekening mee dat de groei iets afwijkt van andere rassen.