Rasbeschrijving blauwe druiven

Venus - pitloos

Ook bekend als ‘Venus Seedless’, ‘Arkansas 1196’ en ‘Opal’.

Herkomst: In 1964 werd aan de Universiteit van Arkansas een kruising gemaakt van ‘Alden’ x ‘New York 46000’ (= ‘Buffalo’ x ‘New York 34006’ (= ‘Ontario’ x ‘Russian Seedless’)), waar het ras ‘Venus’ vervolgens uit werd geselecteerd.

Trossen en bessen: Tamelijk grote roodblauwe tot blauwe ronde bessen (circa 3,0 gram, 1½ tot 2 cm in doorsnede) met een sterke waslaag aan aantrekkelijke compacte trossen. Het zachte vruchtvlees wordt zoet, doch heeft aanvankelijk een matige smaak vanwege een aanwezig foxton-aroma. Dit aroma verdwijnt echter als de bessen langer blijven hangen. ‘Venus’ heeft een smaaktype dat doet denken aan dat van de bekende ‘Boskoop Glory’.
De bessen zijn normaal gesproken pitloos; onder sommige omstandigheden kunnen toch enkele kleine pitjes worden gevormd. Rijpt vroeg tot zeer vroeg.

Groei: Krachtige groei met zeer grote bladeren en enigszins horizontale groeiwijze. Loopt erg vroeg uit. Rode loofverkleuring in de herfst. Zeer productief, daarom is goede trosdunning noodzakelijk.

Ziekten: Resistent tegen echte meeldauw. Winterhardheid voldoende (in Nederland geen probleem).

Gebruik: Geschikt als tafeldruif.

De stok in FruitLent is waarschijnlijk geënt op onderstam ‘125AA’ en is in het voorjaar van 2009 als containerplant uitgeplant in de kas. Deze heeft in 2010 voor het eerst één trosje gedragen en kwam in 2011 in volle productie. De onderstaande foto’s zijn derhalve gemaakt in de kas.
In het voorjaar van 2013 is de stok van ‘Venus’ uit de collectie verwijderd, om op de vrijgekomen plaats weer een paar nieuwe rassen te kunnen testen.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij beoordelen ‘Venus’ als: GOED. Dit is een beoordeling ten opzichte van de overige pitloze rassen, dus niet ten opzichte van de pithoudende rassen.