Rasbeschrijving paarserode / roze druiven

Velez

Wordt ook gespeld als ‘Veles’.

Herkomst: Dit hybride ras is ontstaan uit een kruising van ‘Sofia’ x ‘Rusbol’ door V.V. Zagorulko (Zaporozhye, Oekraïne). Geïntroduceerd omstreeks 2008-2009.  Reeds in 2010 won dit ras twee gouden medailles in de “Golden Grape” competitie van Simferopol. De naam van het ras verwijst naar de Slavische god voor de vruchtbaarheid.
Zagorulko is eigenlijk werktuigbouwer van beroep, maar heeft al zijn hele leven de teelt en ontwikkeling van nieuwe druivenrassen als hobby.

Trossen en bessen: Tamelijk kleine ronde tot ovale roze bessen (circa 1,5 gram) aan zeer grote tamelijk los gevormde tot middelcompacte trossen. De trossen hebben een aantrekkelijk uiterlijk. De trossen zijn breekbaar, maar de bessen vallen niet gemakkelijk af. Rijpt vroeg tot zeer vroeg. Dunne schil. Kan in beginsel lang aan de stok blijven hangen, maar wel gevoelig voor scheuren in geval van heftige regenval. De vlezige bessen zijn pitloos en hebben een goede zoete smaak. Kan een licht muskaataroma hebben.

Groei: Krachtige groei met vrij grote donkergroene bladeren.

Ziekten: Matige resistentie tegen schimmelziekten.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif. Eventueel ook voor de productie van rozijnen.

De stok in FruitLent is geënt op een onbekende onderstam en in het voorjaar van 2021 als containerplant uitgeplant. Deze heeft in het seizoen 2022 voor het eerst enkele trossen gedragen.

 FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Nog onvoldoende ervaring mee voor een totaalbeoordeling.