Rasbeschrijving paarserode / roze druiven

Vanessa - pitloos

Ook bekend als ‘Vanessa Seedless’, ‘Vineland 65164’ of ‘Nymphe’.

Herkomst: Afkomstig van Horticultural Research Institute of Ontario (HRIO), Canada. Ontstaan uit een kruising (in 1965) van ‘Seneca’ x ‘New York 45910’ (= ‘Bath’ x ‘Interlaken Seedless’).

Trossen en bessen: Stevige rondovale kleine tot middelgrote roze bessen aan middelgrote losse tot enigszins compacte trossen. Als gevolg van misbloei (slechte vruchtzetting onder slechte omstandigheden) zijn de trossen niet altijd mooi gelijkmatig gezet en om dezelfde reden kunnen zich in de trossen soms niet ontwikkelde kleine groene bessen bevinden. De bessen hebben een zeer goede milde smaak met een lichte (doch aangename) foxton bijsmaak. De bessen zijn normaal gesproken pitloos (kleine en zachte zaden die daardoor niet opvallen); onder sommige omstandigheden kunnen toch enkele harde pitten worden gevormd. Rijpt middelvroeg; in Nederland vanaf eind september. Geoogste druiven zijn redelijk goed bewaarbaar.

Groei: Zeer sterke groeikracht. Op zware slecht gedraineerde gronden zou de groeikracht echter te wensen over laten. Half-opgerichte groeiwijze, met gemiddelde diefvorming. De grootte van de bessen en trossen kan variëren met de groeikracht. Er kan sprake zijn van variabele productiviteit (een kenmerk dat ook bij sommige andere pitloze rassen voor komt). Pitloze rassen met een moeizame vruchtbaarheid moeten volgens de Guyot-methode worden gesnoeid (dus niet met de klassieke cordon-snoei).

Ziekten: Resistent tegen schimmelziekten. De bessen en trossen zijn niet erg gevoelig voor Botrytis. Winterhardheid middelmatig.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif.

De stok in FruitLent is geënt op onderstam ‘SO4’ (kloon FRA 73) en is in juli 2012 als containerplant uitgeplant. De stok vormde al in 2014 de eerste trossen, doch deze waren als gevolg van misbloei niet goed gezet. In de opvolgende jaren bleek steeds opnieuw dat de trossen niet mooi waren gezet door misbloei. Daarom zijn we er nooit in geslaagd om een fatsoenlijke foto van ‘Vanessa’ te publiceren. Ook blijkt de stok niet heel vruchtbaar. Dit is natuurlijk bij meer pitloze rassen het geval. De vruchtbaarheid van ‘Vanessa’ blijkt wel toe te nemen bij het ouder worden van de stok.

Op 11 april 2021 is de stok van ‘Vanessa’ uit onze collectie verwijderd, waardoor dit ras met ingang van die datum niet meer in de collectie aanwezig is. Omdat we hadden de hand weten te leggen op een partij plantmateriaal van weer nieuwere Oost-Europese tafeldruifrassen, moesten wat bestaande stokken het veld ruimen. In principe hadden we ‘Vanessa’ nog wel wat langer de kans willen geven om te laten zien wat dit ras in haar mars had, maar omdat deze in de tijdspanne 2012-2020 eigenlijk steeds teleur had gesteld door de te kleine en misvormde trossen, lag het toch voor de hand om deze te ruimen. De vrij gekomen ruimte is ingenomen door een stok van ‘Pamiati uczitiela’.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
We hebben het nooit aangedurfd om een totaalbeoordeling af geven. Aangezien we in de periode 2012-2020 alleen misvormde trossen hadden, vinden we de score MATIG toch wel op zijn plaats.