Rasbeschrijving pruimen

Toptaste

Dit ras werd in het Forschungsanstalt Geisenheim in Geisenheim / Rheingau (Duitsland) onder leiding van professor Helmut Jacob geselecteerd uit een kruising van ‘Valor’ x ‘Hauszwetsche’. De kruising werd in 1993 gemaakt. De selectie stond aanvankelijk bekend onder kwekersnummer ‘P 33-3-1994’ en werd daarna in het begin van deze eeuw geïntroduceerd onder de naam ‘Toptaste’.

Dit ras geeft aantrekkelijke middelgrote iets langwerpige vruchten (38-45 gram, 40-45 mm) van het type kwets. De vruchten zijn diepblauw van kleur met sterke waslaag. De vruchten kleuren al vroeg in het seizoen blauw, waardoor het risico bestaat dat ze te vroeg worden geoogst. Het vruchtvlees is stevig, vrij sappig, heldergeel van kleur, en heeft bij volledige rijpheid een hoog suikergehalte (20 tot 25% Brix) en een zeer goede volle smaak. Hier heeft dit ras zijn naam aan te danken. De steen zit niet altijd helemaal los in het vruchtvlees.

In tegenstelling tot veel oude kwetsenrassen, zijn de vruchten door hun zeer goede smaak ook geschikt voor verse consumptie. Opgemerkt wordt wel dat de smaak een echte kwetsensmaak is en dus afwijkt van de ‘Reine Claude’-types.

Daarnaast zijn de vruchten geschikt voor alle denkbare vormen van verwerking, zoals voor taartbodems, jam, drogen of het destilleren van sterke drank. Voor dit soort toepassingen scoort ‘Toptaste’ vaak het hoogst in vergelijkende testen.

De vruchten rijpen vanaf eind augustus / begin september vrij gelijkmatig aan de boom, doch kunnen na rijping nog lang aan de boom blijven hangen en bereiken dan een steeds hoger suikergehalte. Bij rijping is het gebruikelijk dat de schil aan de bovenzijde van de vruchten indroogt en en rimpelig wordt (dit is een eigenschap die we bij meer kwetsen en half-kwetsen aantreffen).

De boom groeit middelsterk met een wat gespreide groeiwijze en de takken hebben een zeer geringe neiging om te verkalen. Jonge bomen kunnen doornig zijn, doch dit kenmerk verdwijnt zodra de boom in productie komt. Er ontstaan bloesems op het éénjarige en op het meerjarige hout. De bloesems bloeien vroeg. De bloesems zijn zelfbestuivend, al wordt voor een betere vruchtzetting kruisbestuiving aanbevolen. De bomen komen na het planten snel in productie, ze dragen tamelijk goed en regelmatig. Vruchtdunning kan noodzakelijk zijn, maar meestal slechts met mate.

De boom is resistent tegen het sharka-virus (Plum Pox Virus = PPV). Weinig vatbaar voor roest en Monilia en heeft in zijn algemeenheid een goede gezondheid.

In FruitLent is sinds het voorjaar van 2013 een boom van ‘Toptaste’ aanwezig, geënt op onderstam ‘St. Julien A‘. De boom werd voorlopig in een container opgekweekt en is vervolgens op 21 december 2013 op de definitieve plaats uitgeplant. De eerste vruchten zijn in 2014 geoogst. In verband met de vernieuwing van een deel van onze collectie is de boom in de loop van januari 2022 gerooid, waardoor dit ras nu niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is.