Rasbeschrijving kaki

Tipo

Het ras ‘Tipo’ is het belangrijkste ras in de Italiaanse teeltgebieden. De originele herkomst van het ras is onzeker. Het ras bloeit uitsluitend vrouwelijk en is van het PVNA-type.
 Lees hier verder over de uitleg van de verschillende typen astringentie bij kaki.
Indien er derhalve geen bestuiver aanwezig is (zoals in FruitLent), zijn de vruchten van ‘Tipo’ zaadloos en pas eetbaar indien ze volledig rijp zijn. Indien wel bestuivers aanwezig zijn (zoals in de Italiaanse teeltgebieden vaak het geval is), dan zal het vruchtvlees zaden bevatten en is dan reeds in harde toestand eetbaar.

In 2007 werd wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd waarbij door middel van DNA-onderzoek (zogenaamde AFLP-analyse) de genetische verschillen werden onderzocht tussen 61 verschillende kaki-selecties van verschillende herkomsten. Uit het onderzoek kwam naar voren dat ‘ Tipo’-selecties van verschillende herkomsten duidelijk verschilden in de AFLP-analyse, hetgeen betekende dat het eigenlijk verschillende rassen betrof. Er zijn derhalve kennelijk verschillende rassen onder dezelfde naam in omloop.

De boom in FruitLent is in het voorjaar van 2008 als containerboom geplant en droeg reeds in datzelfde jaar zijn eerste vruchten. De boom is geënt, hoogstwaarschijnlijk op een Diospyros virginiana, doch dat is niet zeker. De in 2008 geoogste vruchten hebben een gemiddeld vruchtgewicht van 177 gram (zwaarste vrucht 197 gram).

De vruchten worden in FruitLent eind november / begin december geoogst en zijn (door de afwezigheid van een bestuiver) pas eetbaar indien ze volledig zacht zijn. Ook dan constateren we echter nog dat sprake is van een wat wrange “stroeve” smaak in de mond en ze halen zeker niet de kwaliteit van kakivruchten die in de winkel te koop zijn. Wij zien deze kaki dan ook voornamelijk als een leuke curiositeit in de collectie.

Na de winters van 2009 en 2010 is gebleken dat een gedeelte van het éénjarige hout van de in FruitLent geplante boom schade had opgelopen door wintervorst. Het overige éénjarige hout liep in het voorjaar wel gewoon uit, waardoor de boom (na het wegknippen van het bevroren hout) in de opvolgende zomer toch gewoon goed groeide. Na de strenge winter van 2011 was er in het geheel geen vorstschade (de strenge vorst viel die winter al vroeg in, op een moment dat de boom de hoogste weerstand had). Echter, in de strenge winter van 2012 (toen de strenge vorst pas laat inviel terwijl de boom al aan het werken was) is onze kakiboom van ‘Tipo’ alsnog in zijn geheel doodgevroren. Daardoor is ‘Tipo’ op dit moment niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig.