Rasbeschrijving tomaten

Tar Tops - blauwe (paarse) groene tomaat

Dit ras is omstreeks 2017 geïntroduceerd door Curtis Jackson van Renaissance Farms (Bloomington, Indiana).

‘Tar Tops’ is één van de rassen, waarmee wordt getracht het assortiment met blauwe tomaten verder uit te breiden. In dit geval gaat het om een groene tomaat, waarbij de schil van de vruchten is voorzien van paarse verkleuring.
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

Zoals bij de overige “blauwe” tomatenrassen, wordt de paarse verkleuring veroorzaakt door de vorming van anthocyanine, welke stof is geconcentreerd in de schil en in het vruchtvlees dat zich vlak onder de schil bevindt. De paarse kleur wordt uitsluitend gevormd op plaatsen waar de vrucht is blootgesteld aan zonlicht. Dit is ook de reden waarom de paarse kleur minder aanwezig is aan de bloemzijde van de vrucht.

In het geval van ‘Tar Tops’ gaat het om een tomaat met een groene basiskleur, waardoor de donkere tinten aan de bovenkant netjes vervagen in prachtige groene tinten aan de onderkant.

De vruchten zijn rond met een vruchtgewicht van 70 tot 110 gram. Het vruchtvlees is groen van kleur en heeft een zeer goede fruitige uitgebalanceerde smaak. Daarmee is de smaak in ieder geval veel beter dan van de eerste blauwe tomatenrassen die op de markt verschenen. De eerste vruchten rijpen vrij laat.

De planten hebben eveneens een paarsachtige verkleuring van de stengels en bladeren en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

Zaden van ‘Tar Tops’ zijn al in de collectie van FruitLent aanwezig, maar het ras moet nog in een nader te bepalen seizoen worden getest (waarschijnlijk in 2021). Daarna zullen eigen foto’s worden geplaatst en zal de bovenstaande beschrijving (zo nodig) worden aangepast of aangevuld.